Argumentele aduse de Romania in legatura cu modul in care va fi aplicata Legea comercializarii produselor alimentare nu au convins Comisia Europeana, anunta Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Riscul de infringement exista, dar nu este definitiv, pentru ca ramâne de vazut ce se va intâmpla in continuare. (…) Stiti bine ca infringementul se aplica dupa doi ani de discutii. In conditiile in care viitorul Parlament intentioneaza se amendeze legea, sa speram ca se va gasi o solutie optima in care sa se evite orice infringement. Legea se aplica in momentul de fata, dar nu functioneaza integral pentru ca nu sunt normele de aplicare”, a precizat Irimescu.

Ministerul Agriculturii trebuia sa publice normele de aplicare la Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, respectiv pâna pe 15 ianuarie 2017, conform sursei citate.

Achim Irimescu a explicat de ce risca România sa intre in infrigment din cauza legii care obliga magazinele românesti sa detina produse in proportie de 51% din lantul scurt. Mai exact, lantul de aprovizionare este alcatuit din producator, procesator, comerciant si consumator, iar conform legislatiei europene, lantul scurt inseamna eliminarea unei verigi dintre producator si consumator.

„Fie inlaturi procesatorul, fie inlaturi comerciantul. Dar cum nu puteam inlatura nici procesatorul si nici comerciantul, de aceea in definitia legii lantul scurt inseamna produs local. De aici si procedura de infrigment”, a precizat Irimescu.

Ministrul a precizat ca marile lanturi de magazine au angajat o casa de avocatura care sa le redacteze nemultumirile lor, in special procentul de 51%.

De curand, Ministerul Agriculturii a publicat, pe propriul site, un proiect de Hotarare de Guvern, privind aprobarea normelor metodologice de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare.