Comisia Europeana a lansat o procedura de infrigement Romaniei pe legea supermarketurilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a lansat proceduri de infrigement impotriva Romaniei si Ungariei in privinta comertului cu amanuntul al produselor agricole si alimentare, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Astfel, Comisia Europeana a decis miercuri sa trimita scrisori de somatie Romaniei si Ungariei pe motiv ca reglementarile lor nationale privind comertul cu amanuntul al produsele agricole si alimentare nu corespund legislatiei UE.

In Romania, se solicita marilor retaileri sa achizitioneze cel putin 51% din produsele agricole si alimentare de la producatorii locali, ceea ce provoaca temeri privind respectarea principiului liberei circulatii a bunurilor.

Aceeasi lege cere retailerilor sa promoveze produsele de origine romana, restrictionand deciziile lor comerciale referitoare la ce produse sa fie plasate in oferta, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

Conform reglementarilor UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai cand exista o necesitate justificata de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sanatatea publica.

Nici Ungaria si nici Romania nu au furnizat dovezi ca masurile adoptate pe plan national sunt justificate si proportionate. Autoritatile ungare si romane au doua luni la dispozitie pentru a raspunde argumentelor prezentate de CE.

In Ungaria, o noua lege obliga retailerii sa aplice aceeasi marja de profit produselor agricole si alimentare importate sau din productia interna, chiar daca costul produselor importate este afectat de fluctuatiile de curs valutar. Aceasta ar putea descuraja vanzarea produselor agricole si alimentare importate comparativ cu cele din productia interna.

Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarile privind principiul liberei circulatii a bunurilor (Articolul 34 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene), conform sursei citate.

Anul trecut, fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, avertiza ca Romania poate fi vizata de o procedura de infrigement in privinta legii supermarketurilor.

„Riscul de infringement exista, dar nu este definitiv, pentru ca ramane de vazut ce se va intampla in continuare. (…) Stiti bine ca infringementul se aplica dupa doi ani de discutii. In conditiile in care viitorul Parlament intentioneaza se amendeze legea, sa speram ca se va gasi o solutie optima in care sa se evite orice infringement. Legea se aplica in momentul de fata, dar nu functioneaza integral pentru ca nu sunt normele de aplicare”, a precizat Irimescu.

Ministerul Agriculturii trebuia sa publice normele de aplicare la Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, respectiv pana pe 15 ianuarie 2017, conform sursei citate.

Achim Irimescu a explicat de ce risca Romania sa intre in infrigment din cauza legii care obliga magazinele romanesti sa detina produse in proportie de 51% din lantul scurt. Mai exact, lantul de aprovizionare este alcatuit din producator, procesator, comerciant si consumator, iar conform legislatiei europene, lantul scurt inseamna eliminarea unei verigi dintre producator si consumator. „Fie inlaturi procesatorul, fie inlaturi comerciantul. Dar cum nu puteam inlatura nici procesatorul si nici comerciantul, de aceea in definitia legii lantul scurt inseamna produs local. De aici si procedura de infrigment”, a precizat Irimescu.

Ministrul precizase de asemenea ca marile lanturi de magazine au angajat o casa de avocatura care sa le redacteze nemultumirile lor, in special procentul de 51%.

Anul trecut, datorita scaderii TVA la alimente si cresterii consumului, Kaufland, Carrefour, Lidl, Metro si Auchan au avut fiecare vanzari de peste un miliard de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE