Romania va modifica legea 51% produse autohtone pentru a scapa de infrigement

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania urmeaza sa modifice cele trei articole din legea privind comercializarea produselor alimentare care sunt in prezent supuse sanctiunii judiciare de catre Comisia Europeana, a anuntat Ioan Munteanu, presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, potrivit Agerpres.

„Tine de noi sa facem aceste modificari, daca vom fi capabili. Am inceput deja consultarile cu toti beneficiarii legii, care au primit si documente scrise de la noi pentru a-si spune punctele de vedere. Nu vrem sa mai facem acum o dezbatere in care sa se certe intre ei. Vrem sa sintetizam ceva, iar la sfârsit sa-i chemam si sa propunem variante de lucru. Noi credem ca in doua saptamâni vom face o dezbatere pe aceste articole. Avem solutii pentru modificarea lor”, a precizat Munteanu, pentru sursa citata.

In opinia deputatului, unul dintre cele trei articole din lege care ridica probleme vizeaza obligarea retailerilor sa faca publicitate gratuita producatorilor in parcarile proprii.

„Pe primul articol este clar abrogare, pentru ca este normal asa. Nu trebuie sa il pun eu sa ii faca producatorului publicitate pe banii lui. Ar fi culmea! Inseamna ca ii obligam prin lege pe cei din lanturile comerciale sa faca publicitate gratuita pentru producatori, sa inchirieze spatii la sfârsitul saptamânii, in parcarile proprii, ceea ce nu cred ca este normal. Nu stabilim noi regulile pe proprietatea lor. Pentru cel de-al doilea articol, am gasit deja solutii cu acele spatii speciale pentru produsele românesti. Si acum sunt cel putin 5 — 6 mari retaileri care au deja denumiri românesti puse si avem o formula sa raspundem la acesta. Ultimul articol, care este mai delicat, cu acel 51% produse provenite din lantul scurt, cred ca nu trebuie sa se numeasca lantul scurt pentru ca intra in contradictie cu o prevedere de la Uniunea Europeana. Avem si aici 2-3 formule si o sa alegem una, care sa placa si urechii”, a subliniat Ioan Munteanu.

Comisia Europeana a lansat proceduri de infrigement impotriva Romaniei si Ungariei in privinta comertului cu amanuntul al produselor agricole si alimentare, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Astfel, Comisia Europeana a decis miercuri sa trimita scrisori de somatie Romaniei si Ungariei pe motiv ca reglementarile lor nationale privind comertul cu amanuntul al produsele agricole si alimentare nu corespund legislatiei UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE