Ministerul Agriculturii nu poate incepe virarea banilor catre fermieri, deoarece aprobarea legii bugetului de stat pe 2017 a fost amanata de catre presedintele Klaus Iohannis.

Marti dimineata, Klaus Iohannis i-a chemat pe premier si pe ministrul finantelor, la Palatul Cotroceni. Tema discutiilor a fost bugetul de stat pe acest an, potrivit Digi24.

Presedintele s-a declarat ingrijorat de buget, pe care l-a calificat ca fiind „problematic si riscant”. Acesta a spus ca va aprofunda impreuna cu echipa sa analiza pe buget, dupa ce premierul si-a prezentat propriul punct de vedere, si va lua o decizie in zilele urmatoare in legatura cu promulgarea sau o eventuala retrimitere la Parlament a legii bugetului.

Seful statului a aratat de asemenea ca actuala lege a bugetului are venituri supraevaluate si prevede cheltuieli foarte mari, existand un risc real de depasire a deficitului de 3 la suta. Klaus Iohannis a atras atentia si asupra sumelor extrem de mari prevazute pentru creditele de angajament.

Proiectul de buget a fost aprobat saptamana trecuta de Parlament si asteapta unda verde de la seful statului pentru a intra in vigoare.

MADR are prevazut, in 2017, un buget de 17,38 miliarde de lei, in crestere cu 83,4% fata de executia preliminara din 2016 si reprezinta 2,13% din Produsul Intern Brut (PIB). Fondurile din bugetul de stat ale MADR reprezinta 17,036 miliarde de lei, finantarea nerambursabila a UE pentru programele POPAM si FEGA suma de 346,4 milioane de lei, iar veniturile proprii ale ministerului, in cuantum de 650.000 lei.