Bugetul alocat subventiilor europene ar putea creste din 2019. Ce trebuie sa faca Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) este impartit in doi piloni, si anume platile directe pentru fermieri (subventii), precum si fondul pentru dezvoltare rurala.

Statele membre au dreptul sa transfere fonduri de la un buget la altul. O astfel de decizie urmeaza sa fie comunicata Comisiei Europene pana la 1 august 2017, noile prevederi urmand sa fie aplicate in cadrul exercitiului financiar 2019-2020, informeaza site-ul EurActiv.com.

Se estimeaza ca aproximativ 21% din platile directe sunt alocate practicilor agricole beneficie pentru mediu si clima. De exemplu, Franta va utiliza 10,8 miliarde de euro din primul pilon in vederea platilor pe agromediu.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a dezvaluit recent ca Romania urmeaza sa simplifice in mod „substantial” schemele de plati pe care le va utiliza in urmatorii ani.

„Vrem sa avem o imagine completa a schemelor pe care le vom implementa de la anul. Vorbim de o simplificare substantiala, in cadrul carora sa introducem niste conditii prin care sa ajutam fermierii sa acceseze mai usor fondurile eurepene. Pentru tomatele destinate industrializarii de exemplu am ajuns sa platim 10.000 de euro pe hectar, din cauza numarului redus de beneficiari”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE