Bugetul Politicii Agricole Comune ar urma sa se reduca la jumatate: ce se va intampla cu subventiile fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Bugetul Politicii Agricole Comune, si implicit platile destinate fermierilor europeni, se vor reduce puternic, avertizeaza o serie de analisti politici. Chiar daca pana in prezent, oficialii europeni nu au oferit prea multe detalii despre modul in care se va contura noua Politica Agricola Comuna, dupa 2020, tot mai multe voci afirma in spatiul public ca noua PAC se va confrunta cu reduceri substantiale de fonduri, scrie publicatia breakingnews.ie.

De curand, Comisia Europeana a publicat un document care invita mai multe institutii, precum si societatea civila, sa isi expuna punctul de vedere cu privire la domeniile care ar trebui sa aiba un buget redus. Acest lucru apare in contextul in care unul dintre cei mai importanti contribuitori la bugetul european, Marea Britanie, a decis sa pareseasca Uniunea Europeana.

„Pentru a pastra bugetul actual al platilor directe, trebuie sa reducem finantarea regionala sau alte parti ale bugetului”, a declarat recent Catherine Day, fost secretar general al Comisiei.

De asemenea, si ministrul olandez al Economiei, Martijn van Dam, sustine ca diminuarea bugetului Politicii Agricole Comune este inevitabila.

„Brexitul, iesirea Marea Britaniei din Uniunea Europeana, a schimbat jocul. Fermierii vor fi nevoiti sa treaca mai multe hopuri pentru a obtine banii. Mai putini bani cu siguranta se vor imparti mai greu. Mai mult decat atat, agricultorii vor fi nevoiti sa indeplineasca si mai multe obiective ecologice pentru a-si asigura subventiile”, a mai spus oficialul olandez, citat de publicatia Politico.eu.

Alte voci din spatiul public au afirmat de asemenea iminenta unei reduceri puternice pentru bugetul PAC. Presedintele PE, Antonio Tajani, a anuntat ca fondurile alocate PAC s-ar putea reduce cu 50%. Imediat dupa aceasta declaratie, organizatia Copa & Cogeca, cea mai reprezentativa din domeniul agricol european, a cerut suplimentarea fondurilor UE pentru fermieri, daca se doreste protejarea mostenirii agricole si gastronomice a Europei si pastrarea celor 10 milioane de locuri din agricultura europeana.

„Cheltuielile pentru agricultura trebuie mentinute la actualul nivel, altfel, nu doar nivelul de trai al fermierilor si aprovizionarea cu alimente vor avea de suferit, insa si indeplinirea obiectivelor UE privind mediul ar fi serios periclitate. Atragem atentia deputatilor si ministrilor europeni sa nu reduca platile in agricultura. In prezenbt, veniturile fermierilor reprezinta doar 40% din castigurile medii ale UE”, a declarat Pekka Pesonen, secretarul general al Copa Cogeca.

Romania, prin oficialii sai, a sustinut la Bruxelles mentinerea celor doi piloni ai Politicii Agricole Comune (PAC) si dupa 2020, continuarea platilor directe, precum si a procesului privind reducerea decalajelor intre statele membre.

Recent, au fost date publicitatii si rezultatele partiale ale consultarii cetatenilor europeni cu privire la viitorul Politicii Agricole Comune. Rezultatele consultarii arata ca politica agricola este gestionata cel mai bine la nivelul UE, punandu-se accent pe probleme esentiale cum ar fi sprijinul pentru fermieri si protectia mediului.

Cetatenii europeni sunt de parere ca politica agricola ar trebui sa fie gestionata in continuare la nivelul UE si ca sprijinul acordat fermierilor si protectia mediului ar trebui sa fie obiectivele sale principale.

La Conferinta „Spuneti-va parerea despre PAC” care a avut loc recent la Bruxelles si in cadrul careia au fost prezentate rezultatele, Phil Hogan, comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Aceasta zi reprezinta o noua etapa esentiala a viitorului politicii agricole comune si o sansa pentru partile interesate sa contribuie in continuare la dezbatere. Raspunsul la consultarea publica arata nivelul interesului pentru PAC, care continua sa sprijine sectorul dinamic al agriculturii, garanteaza alimente sigure si de inalta calitate pentru 508 milioane de cetateni si asigura investitii semnificative in zonele rurale.”

Numarul mare de participanti la consultare arata faptul ca agricultura si rolul sau in societate au devenit o problema din ce in ce mai importanta pentru multi cetateni europeni. De asemenea, marea majoritate a respondentilor (90 %) sunt de parere ca gestionarea politicii agricole la nivel european aduce o valoare adaugata certa deoarece ofera conditii de concurenta echitabile in cadrul pietei unice si asigura faptul ca agricultura poate raspunde mai eficient provocarilor comune cum ar fi protectia mediului (85 %) si abordarea problemei schimbarilor climatice (73 %). De asemenea, au fost mentionate frecvent nevoia mentinerii unei coeziuni economice, sociale si teritoriale in UE (86 %), precum si nevoia unui cadru comun pentru schimbul de cele mai bune practici (91 %).

De asemenea, rezultatele consultarii arata in mod clar obiectivele pe care politica agricola comuna ar trebui sa le realizeze. Asigurarea unui standard de viata decent pentru fermieri reprezinta una dintre doleantele principale, majoritatea respondentilor (88 %) recunoscand faptul ca veniturile fermierilor sunt mai scazute decat media UE si ca la fermieri ajunge doar o mica parte din pretul platit de consumatorul final pentru alimente (97 %). Sprijinul direct pentru venit acordat fermierilor este considerata cea mai buna solutie pentru realizarea acestui obiectiv (66 % din respondenti).

Celalalt obiectiv major al PAC ar trebui sa fie incurajarea fermierilor sa se implice in abordarea problemei reprezentate de schimbarile climatice si protectia mediului, protectia biodiversitatii, reducerea degradarii solului si asigurarea unei utilizari mai durabile a pesticidelor si a ingrasamintelor.

Din rezultate reiese clar ca atat cetatenii, cat si fermierii, vor ca viitoarea PAC sa fie mai simpla si mai putin birocratica, pentru a raspunde mai eficient acestor provocari.

Rezultatele consultarii vor servi procesului de reflexie desfasurat in prezent de Comisie cu privire la viitorul alimentatiei si agriculturii. O comunicare privind modernizarea si simplificarea PAC va fi publicata in urma unei evaluari a impactului referitoare la propunerile de politica viitoare.

Aproape 20 de miliarde de euro urmeaza sa fie investite in agricultura romaneasca, precum si in zonele rurale, pana in 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comuna (PAC).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE