Intalnirea bilaterala de la Bruxelles privind sprijinul cuplat a fost amanata pe 16 februarie

Facebook
Twitter

La solicitarea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI) se amana intalnirea bilaterala care viza clarificarea solicitarilor privitoare la sprijinul cuplat notificat de Romania in 2016, aferent perioadei 2017 – 2020, informeaza un comunicat MADR.

Intalnirea care urma sa aiba loc in data de 8 februarie 2017 a fost reprogramata pentru data de 16 februarie 2017, conditiile de participare ramanand aceleasi.

Zeci de mii de fermieri din toata tara sunt ingrijorati cu privire la ce se va intampla cu sprijinul cuplat, vegetal si zootehnic. In ultima perioada, Comisia Europeana a solicitat Romaniei mai multe lamuriri in legatura cu oportunitatea continuarii acestei forme de sprijin pentru agricultori. Pe data de 8 februarie, secretarul de stat in MADR, Alexandru Potor, alaturi de o delegatie de experti, vor incerca sa convinga Bruxelles-ul ca fermierii romani au nevoie in continuare de sprijinele cuplate.

„Comisia Europeana a trimis Romaniei o serie de observatii ca raspuns la notificarea pe care noi am transmis-o la 1 august 2016, pe problema sprijinului cuplat. Practic, oficialii europeni vor sa inteleaga mai bine daca intr-adevar sectoarele care beneficiaza de sprijin cuplat se regasesc in continuare in declin sau dificultate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alexandru Potor, secretar de stat in MADR.

Oficialul MADR spune ca Romania are argumente foarte solide pentru a demonstra Comisiei Europene ca sectoarele agricole care primesc sprijin cuplat au nevoie in continuare de banii europeni.

Cu toate acestea, liderii fermierilor, care au participat de curand la o intalnire pe acest subiect la sediul MADR, spun ca sprijinul cuplat se afla „in mare pericol, existand posibilitatea ca acesta sa nu fie platit nici pentru 2016”.

„Am fost la MADR pentru consultarea cu privire la raspunsul ce trebuie dat la Bruxelles. Concluzii de la intalnirea de astazi: SCZ-ul este in mare pericol, exista posibilitatea ca pe anul 2016 sa nu-l primim. Ministrul este total depasit (…) Prea putine voci ferme din partea liderilor fermierilor. Departamentul juridic al MADR, total depasit, parearea mea ca raspunsul catre Bruxelles, trebuia dat de ei, sunt chestiuni juridice, argumente avem o gramada ca segementul pentru care solicitam SCZ-ul este in declin”, a scris fermierul Paul Cristescu pe pagina sa de Facebook.

De curand, MADR a realizat si proiectul bugetului pentru subventiile in zootehnie. Plafonul pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru speciile bovine si ovine/caprine, care se acorda pentru anul 2016, este in limita sumei de 189.609.057 euro, respectiv 844.462 mii lei. In ceea ce priveste schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic plafonul maxim este de 121.924.674 euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE