MADR: inca un produs traditional romanesc primeste recunoasterea europeana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat azi, 3 decembrie 2018, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate pentru produsul ”Scrumbie de Dunare afumata” (IGP).

Romania avea pana la aceasta data patru produse inregistrate pe sisteme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni –Indicatie Geografica Protejata (2011), Salam de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata (2016), Novac afumat din Tara Barsei -Indicatie Geografica Protejata (2017) si Telemea de Ibanesti Denumire de Origine Protejata (2016), la care se adauga, incepand de astazi, inca un produs protejat la nivel european, respectiv Scrumbia de Dunare afumata – Indicatie Geografica Protejata.

La Comisia Europeana se mai afla depuse documentatiile pentru inca patru produse in scopul dobandirii protectiei europene pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata: Carnati de Plescoi,  Cascaval de Saveni, Telemea de Sibiu si Salata cu icre de stiuca de Tulcea.

Scrumbia de Dunare este un peste salbatic care migreaza din Marea Neagra in Dunare, pentru reproducere si nu se hraneste pe tot traseul dus-intors. Specia nu poate fi crescuta in acvacultura si este capturata numai in cursul migratiei pe Dunare. Scrumbia utilizata ca materie prima pentru Scrumbia de Dunare afumata este pescuita in mod traditional numai pe Dunare, incepand de la varsarea acesteia in Marea Neagra pana la Cotul Pisicii. Caracteristicile produsului Scrumbie de Dunare afumata sunt legate de aria geografica in care se produce, prin metoda specifica zonei si prin reputatie.

Cum se prepara Scrumbia de Dunare afumata

Scrumbia de Dunare afumata este prelucrata sub forma intreaga, in greutate de minim 250 de grame si maxim 400 de grame, cu dimensiuni intre minim 25 cm si maxim 30 cm, sarata si afumata la rece dupa o metoda din vechime specifica ariei geografice definite. Pestii afumati sunt de culoare aurie, metalizata, datorata procesului de afumare, uniforma pe toata suprafata, cu textura suculenta, gust de peste afumat, usor sarat, consistenta onctuoasa.

Toate etapele procesului de productie pentru obtinerea produsului Scrumbie de Dunare afumata se desfasoara in aria geografica delimitata.

Proprietatile calitative mentionate, in combinatie cu vechimea reputatiei Scrumbiei de Dunare afumate in gastronomia din aria geografica delimitata, fac ca aceasta specialitate gastronomica sa fie apreciata de consumatori, cu un renume strans asociat cu regiunea. Peste 100 de ani de productie si comercializare in aria geografica au contribuit la reputatia produsului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE