Incepand cu data de 7 iunie 2018 produsul ”Telemea de Sibiu” a primit protectia nationala a sistemelor din domeniul calitatii conform legislatiei europene si nationale.

Dreptul de utilizare a logo-ului national cat si dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Branzeturi cu denumirea Telemea de Sibiu revine exclusiv producatorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judetului Sibiu care respecta prevederile din caietul de sarcini si sunt supusi controlului si certificarii unui Organism de Inspectie si Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Denumirea inregistrata este protejata impotriva oricarei alte practici care ar putea induce in eroare consumatorul cu privire la adevarata origine a produsului.

Autoritatea competenta responsabila cu verificarea pe piata a etichetarii si utilizarii logoului national este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) conform art. 2 alin.(c) din Hotararea nr.152/2015.

Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu, grupul aplicant al producatorilor si procesatorilor produsului ”Telemea de Sibiu” din arealul geografic trebuie sa desfasoare activitati de informare a consumatorilor si promovare in privinta proprietatilor produselor care ofera valoare adaugata, va monitoriza utilizarea comerciala a denumirii ”Telemea de Sibiu”, va lua masuri pentru asigurarea protectiei juridice adecvata a indicatiei geografice protejate national.

Inca patru produse romanesti sunt recunoscute oficial

Romania are patru produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicatii Geografice Protejate (I.G.P.): ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu”, ”Novac afumat din Tara Barsei” si produsul ”Telemea de Ibanesti” inregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (D.O.P.).

Prin aceasta se completeaza lista produselor depuse pentru dobandirea protectiei europene pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata, astfel ca Romania are in prezent alaturi de cele deja inregistrate, inca patru produse in stadiul de evaluare: ”Carnati de Plescoi”, ”Cascaval de Saveni”, ”Scrumbie de Dunare afumata” si ”Telemea de Sibiu”.