3 sfaturi indispensabile pentru fermierii care au accesat fonduri europene în sectorul agricol în 2018

Facebook
Twitter

Obtinerea fondurilor europene implica respectarea unui set de reguli foarte stricte, prima dintre acestea fiind ca afacerea astfel finantata sa functioneze. Iata trei sfaturi care sa-ti asigure bunul mers al fermei tale dupa ce ai accesat fonduri europene in agricultura.  

1) Informeaza-te

 

Ca fermier este important sa te informezi constant si din cat mai multe resurse pentru a ramane competitiv pe piata agricola. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a tine pasul cu schimbarile din domeniu.

  • Participa la targuri, simpozioane locale, nationale sau internationale

Informeaza-te in legatura cu inovatiile in domeniu si fii la curent cu cele mai noi solutii la problemele fermei tale. La targuri vei gasi si colegi de breasla, poate cu mai multa experienta,  cu care poti imparti idei despre problemele din agricultura.

Cere informatii despre ceea ce fac ei, cum au evoluat fermele lor, si mergi chiar si vizite la alte ferme. „Networkingul” este foarte necesar si in domeniul agriculturii.

  • Foloseste tehnologia in documentare

Acceseaza internetul pentru articole sau discutii pe forumuri specializate. Afla informatii despre piata in care activezi, afla de ce resurse ai nevoie, ce probleme pot aparea si care sunt solutiile la indemana, in ce producatori din domeniu poti avea incredere etc.

Agricultorii pot beneficia din 2017 si de o noua aplicatie digitala care le va trimite in timp real informatii si alerte privind prognozele agrometeorologice, astfel incat sa isi poata proteja mai bine culturile in fata conditiilor meteo severe.

Aplicatia Inovagria Meteo costa 9,95 euro/an și a fost dezvoltata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si Siveco Romania.

2) Cumpara-ti utilajele potrivite

 

O ferma bine echipata poate raspunde cu succes oricarei provocari din domeniu. Achizitionarea uneltelor si utilajelor depinde de obicei de marimea fermei si de obiectul activitatii. Iata care sunt cateva dintre uneltele folositoare in orice ferma, indiferent de dimensiuni:

 

  • Motocoasa si motocultorul

 

Modelele clasice de coasa si sapa au fost de mult inlocuite cu variante care folosesc tehnologii moderne pentru a ajuta la eficientizarea muncii agricole.  

Motocoasa poate fi folosită la cosirea fanului, la taierea buruienilor, la defrisarea arbustilor, la intretinerea gazonului si a gardurilor vii. Pe langa nivelul de efort redus, folosirea motocoasei ofera rezultate mai precise si mai uniforme decat uneltele traditionale folosite pentru acest gen de lucrari.

In prezent, pe piata exista o oferta bogata de motocoase inclusiv pe baza de benzina, care sunt usor de manevrat chiar si de un fermier incepator.

La fel ca si motocoasa, motocultorul reprezintă o investitie necesara, mai ales intr-o fermă mica. Se pot alege diferite modele, in functie de buget si de suprafata, iar pretul lor variază intre 300 si 2.500 de lei.

  • Generatorul de curent electric

 

Pentru situatiile neprevazute, un generator electric poate fi de un ajutor real atunci cand vine vorba de continuarea activitatilor agricole, chiar si in momentul in care sunt probleme cu electricitatea.  

Un generator de curent poate furniza energie electrica aproape oriunde. Poate sustine consumul casnic, munca de pe teren sau un eveniment organizat departe de sursele de curent electric conventionale.

 

  • Sistemul de irigare

 

Un alt aspect important la inceputul unei afaceri agricole este si irigarea. In lipsa ei, plantele nu vor reusi sa se apropie de capacitatea lor maxima de productie.

Din acest punct de vedere, irigarea trebuie sa se realizeze planificat, cu acele cantitati de apa necesare tipului de planta cultivat.

 

  • Un set complet de scule de mana

 

Orice fermă are utilaje si aparate electrice, care se pot defecta oricand. De aceea, orice ferma ar trebui sa aibă si un atelier mecanic, oricat de mic ar fi acesta. Un astfel de atelier va trebui dotat cu tot felul de unelte folositoare unelte folositoare atunci cand muncesti.

Printre aceste scule se pot include: instrumente de masurare (rulete, dreptare), chei, clesti, ciocan etc.

3) Minimizeaza riscurile

 

Munca la ferma este una dintre cele mai periculoase, asa ca orice fermier experimentat sau la inceput de drum trebuie sa aiba in vedere pe tot parcursul anului cateva masuri de siguranta.

 

  • Asigura buna functionare a echipamentelor si protectia lucratorilor

 

Echipamentele de lucru ar trebui pastrate in conditii optime de functionare si verificate periodic de un specialist.   

De asemenea, toti operatorii de echipamente trebuie instruiti corespunzator pentru folosirea fiecarui tip de utilaj. Folosirea echipamentelor in conditii improprii de lucru precum lumina insuficienta, vizibilitate scazuta, sau cand sunt prea obositi pentru a opera in siguranta un utilaj poate duce la accidentari.

Masuri de siguranta suplimentare trebuie luate si in cazul in care lucratorul ia medicamente a caror actiune ii pot afecta atentia sau performanta.

De asemenea, trebuie luate in considerare si expunerea la temperaturi extreme. In frig lucratorii ar trebui sa isi protejeze extremitatile, pentru a evita degeraturile. La temperaturi foarte ridicate acestia trebuie sa se hidrateze corespunzator, sa ia pauze dese si sa- si protejeze pielea de soare.  

 

  • Foloseste si depoziteaza cu atentie substantele chimice

 

Multe dintre operatiunile dintr-o ferma implica folosirea substantelor chimice. E bine sa cunosti toate informatiile despre acestea, pentru a le putea folosi si depozita in conditii optime de siguranta si pentru a putea interveni rapid in cazul oricaror probleme care ar putea aparea in procesul de folosire.

Depozitarea in conditii optime a acestor substante este critica pentru siguranta fermei. Acestea ar trebui inmagazinate intr–o zona securizata si in containere speciale, etichetate in functie de continut. Containerele trebuie verificate periodic, pentru a vedea daca sunstantele pe care le contin au expirat sau s-au degradat.  

 

  • Asigura-te in preajma animalelor

 

Fermierul si lucratorii la ferma trebuie sa trateze animalele cu atentie si consideratie. Oricine vine in contact cu animalele ar trebui instruit despre cum sa se poarte in preajma lor.  

In afara de implementarea unei strategii functionale de management care sa reduca riscurile, ferma ar trebui sa aiba si o asigurare care sa acopere o plaja larga de probleme posibile.  

Daca pe langa cele de mai sus ai grija sa iti planifici cu atentie si finantele, ferma ta are toate sansele sa mearga ca pe roate.     

Surse foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE