Cele mai folosite unelte la o fermă: 7 obiecte care fac diferența când muncești

Facebook
Twitter

O fermă bine echipată, dotată cu cele mai folositoare unelte, poate răspunde mai bine provocărilor din domeniu. Care sunt însă uneltele esențiale și care sunt cele opționale? Răspunsul depinde de obicei de mărimea fermei și de obiectul activității. O fermă care se implică în cultivarea cartofilor va avea nevoie de unele unelte și utilaje specializate pentru această cultură, așa cum o fermă în care se cresc capre are nevoie de altele. Iată care sunt cele mai folosite unelte la o fermă, indiferent de dimensiuni:

Fierăstrăul electric

Sunt multe situații în care un fermier își poate face munca mai ușoară cu un fierăstrău electric. Lemnele pentru foc trebuie tăiate, la fel ca și crengile rupte în urma furtunii, iar multe proiecte din fermă presupun tăierea precisă a lemnului. Rezultatele obținute cu un fierăstrău clasic nu se pot compara cu cele ale unui fierăstrău electric. Printre beneficiile caracteristice pentru fierastraie electrice, se numără ușurința manevrării, performanța și viteza de lucru. În plus, fierăstrăul electric este mult mai silențios decât cel pe benzină, la a cărui folosire e necesar să porți căști de protecție antifonice.

Motosapa

Cu o motosapă poți întreține mult mai ușor solul și vei depune mult mai puțin efort, în special atunci când îl cultivi. Fie că ferma este mică sau foarte mare, există modele de motosape adaptate la nevoile tuturor fermierilor. În principal, motosapa mărunțește pământul. Faptul că îi putem atașa diverse accesorii îi crește semnificativ utilitatea. În comerț se găsesc accesorii pentru motosapă, cum ar fi cultivatorul, dispozitivul pentru scos cartofii, remorci de mai multe dimensiuni, semănătoarea sau dispozitive pentru plantat cartofii și pentru fertilizat.

Un set complet de scule de mână

Orice fermă are utilaje și aparate electrice, care se pot defecta oricând. De aceea, orice fermă ar trebui să aibă și un atelier mecanic, oricât de mic ar fi acesta. Un astfel de atelier va trebui dotat cu tot felul de unelte, majoritatea fiind unele simple. Printre aceste scule, poți include: instrumente de măsurare (rulete, dreptare), chei, șurubelnițe, patente, clești, ciocane, rindele, dar și cutii pentru unelte, ca să păstrezi un mediu de lucru organizat.

Supraveghere video

Poți munci din greu la fermă, fără să culegi roadele efortului tău. Ca să scazi acest risc, poți opta pentru câteva măsuri de securitate. Una dintre acestea este supravegherea video, care a devenit mult mai accesibilă în ultimii ani. Prin urmare, se pot găsi soluții economice și pentru fermele mici. În multe cazuri, nu e nevoie de un sistem complex, cu camere de filmat și ecrane dedicate. Pentru o fermă mică, pot fi suficiente și două camere fără pretenții, dar bine plasate, conectate la un smartphone.

Motocoasa

Motocoasa de umăr are multe aplicații într-o fermă bine întreținută. Poate fi folosită la cosirea fânului, la tăierea buruienilor, la defrișarea arbuștilor, la întreținerea gazonului și a gardurilor vii. Oricând ai nevoie să desfășori aceste activități, o motocoasă te ajută să termini mai repede. Pe lângă nivelul de efort redus, există și beneficii de ordin estetic, având rezultate mai precise și mai uniforme.

Prelungitor cu tambur

Un obiect aparent banal, prelungitorul cu tambur devine esențial atunci când nu îl ai la dispoziție. Pe măsură ce mai multe unelte și utilaje au versiuni alimentate electric, fermierii trebuie să se asigure că le pot folosi acolo unde au nevoie, fără efort. De aceea, fie că ai nevoie de alimentare electrică ca să lucrezi la un gard sau în atelier, aceasta trebuie să fie la îndemână.

Containere pentru compost

Din activitățile fermei, rezultă deseori resturi vegetale, care pot fi folosite ca să obții un sol mai sănătos. De ce să investești în achiziționarea unor îngrășăminte, când îți poți produce singur compostul? Astfel, ajuți totodată la protecția mediului înconjurător și faci primii pași către o fermă sustenabilă, prietenoasă cu mediul înconjurător. Dacă nu alegi metoda mai tradițională de compost în groapă, vei avea nevoie de câteva containere sau de un aparat pentru compost. Acestea din urmă au mai degrabă dimensiuni modeste, de aceea pentru ferme poate fi mai potrivită utilizarea containerelor sau lăzilor pentru compost.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE