Prognoza agrometeo 20 – 26 aprilie: stare de vegetatie buna a plantelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sub aspect termic, perioada 20 – 26 aprilie se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 7…22°C, mai ridicata cu 1…8°C in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 14…29°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 0…14°C in aproape toata tara, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 11…20°C, limite optime efectuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent.

Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in toate zonele de cultura.

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Conditiile agrometeorologice mentionate vor favoriza desfasurarea normala a proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si pomi-viticole, la nivelul intregii tari.

Starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna si medie, indeosebi in culturile semanate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele tardive.

Culturile de orz si grau de toamna, functie de data semanatului, conditiile pedo-climatice si agrotehnica aplicata vor parcurge diferite faze de vegetatie. Astfel, mai avansate fenologic vor fi cele semanate in epoca optima aflate predominant in fazele de infratire (50-100%) si alungire a paiului (10-80%). In semanaturile tardive, plantele se vor afla la aparitia frunzei a treia si infratire (60-100%).

Sub aspect fenologic, rapita va inregistra predominant alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (10-100%), precum si inceputul infloririi (10-30%).

La soiurile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, piersic, cires, visin, prun) se vor semnala infrunzirea, inflorirea si legarea rodului indeosebi la cais, iar la semintoase (mar, par, gutui), inmugurirea, dezmugurirea si aparitia butonilor florali.
Vita de vie isi va continua fazele de plans si inmugurire in majoritatea podgoriilor, iar local in sudul, vestul si estul tarii se va inregistra dezmugurirea si cresterea frunzelor.

La culturile de floarea-soarelui si porumb infiintate pana la aceasta data se vor inregistra germinarea si rasarirea (10-50%), extinzandu-se suprafetele agricole in curs de semanat.

Lucrarile agricole de sezon (pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor putea desfasura in general in conditii bune.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea pregatirii patului germinativ in vederea efectuarii lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof, porumb) pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale complexe la culturile de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE