AFIR: finantare de peste 262 milioane de euro pentru energie solara si eoliana

Facebook
Twitter

Peste 1.340 de cereri de finantare, in valoare de 262 milioane de euro, au fost depuse prin schema pentru producerea de energie electrica solara sau eoliana, in cadrul industriei alimentare si sectorului agricol, anunta AFIR.

Astfel, in cadrul sesiunii care a fost deschisa in perioada 20 noiembrie 2023 – 15 februarie 2024, gradul de utilizare a alocarii financiare este de aproximativ 175%.

Reprezentantii AFIR precizeaza ca, la acest moment, sesiunea de depunere a solicitarilor de finantare pentru aceasta schema de ajutor este inchisa.

Citeste si: Crescatorii de bovine pot primi un ajutor APIA. Cererile se depun pana la 21 martie

„Alocarea stabilita prin schema de energie pentru aceasta sesiune este de 150 de milioane de euro, impartita in functie de capacitatile instalate la nivelul intreprinderii.

Astfel, au fost puse la dispozitie 100 de milioane de euro pentru capacitati instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 90 de milioane de euro pentru energie solara si restul pentru energie eoliana.

Pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW, alocarea totala a fost de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro au fost alocatie pentru energie solara si restul pentru energie eoliana.

Puterea capacitatilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru care fermierii si procesatorii au solicitat finantare prin aceasta schema a ajuns la un total de 488,27 MW, ceea ce este echivalentul a aproximativ 70% din capacitatea unui reactor nuclear de la Cernavoda”, se mentioneaza in comunicatul AFIR.

AFIR noteaza ca, pentru aceasta schema de ajutor, depunerea propunerilor de proiecte are la baza procedura de ofertare concurentiala, fiind evaluate conform procedurii competitive in functie de punctajul obtinut, dupa incheierea sesiunii de depunere.

Sprijinul acordat in cadrul acestei scheme este 100% nerambursabil, iar potentialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar daca investitiile vizeaza locuri de consum diferite, cu incadrarea in limita sumei de 20 de milioane de euro/beneficiar.

Valoarea finantarii pentru energie eoliana este de maximum 1,4 milioane de euro/MW pentru capacitati instalate mai mici sau egale de 1 MW si de cel mult 700.000 de euro/MW capacitati instalate mai mari de 1 MW.

In cazul energiei solare, valoarea sprijinului este de pana la un milion de euro/MW pentru capacitati instalate mai mici sau egale de 1 MW, respectiv de pana la 500.000 euro/MW pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW.

Potrivit sursei citate, finantarea pentru Schema de energie este asigurata din Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin AFIR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE