Autoritatile locale care desfasoara proiecte de investitii in mediul rural au obtinut sprijin pentru 2.428 de proiecte, prin intermediul AFIR, anunta agentia.
Conform unui comunicat, investitiile finantate in perioada 2015 – 2022 prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vizeaza infrastructura de acces agricola, infrastructura de alimentare cu apa si canalizare, cea rutiera si sociala, precum si protejarea patrimoniului cultural.
Pentru investitiile de utilitate publica, AFIR a primit solicitari online pentru 3.518 proiecte de investitii, in valoare 2,84 miliarde de euro.
In urma procesului de evaluare si de selectie, AFIR a incheiat 2.428 de contracte de finantare pentru proiecte de utilitate publica in valoare totala de 1,64 miliarde de euro.
Platile efectuate de AFIR catre beneficiarii publici ai Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) depasesc 1,3 miliarde de euro, pana in prezent.
“Dezvoltarea rurala se realizeaza in egala masura prin investitiile beneficiarilor privati, precum si prin proiectele autoritatilor publice.
Cele doua categorii de solicitanti se completeaza si se sprijina reciproc. Solicitarile de finantare pe care AFIR le-a primit prin PNDR pentru utilitati publice indica clar o nevoie mult mai mare de investitii in acest sector, dar si o capacitate de absorbtie foarte mare a fondurilor europene.
Chiar daca fondurile disponibile nu acopera necesarul de investitii din mediul rural, putem observa ca sprijinul financiar, pe care l-am avut la dispozitie si pe care l-am acordat integral, aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea comunitatilor locale si la imbunatatirea conditiilor de trai pentru populatia rurala”, a declarat George Chirita, directorul general al AFIR.
Cu finantarea disponibila prin AFIR, sunt acum in curs de modernizare 3.458 de kilometri de drumuri comunale (o distanta echivalenta cu drumul intre Bucuresti si Madrid) si s-au infiintat sau modernizat alti 1.257 de kilometri de drumuri agricole.
De asemenea, s-au realizat 1.735 de kilometri de retea de alimentare cu apa si 2.967 de kilometri de retea de canalizare. Astfel, ca urmare a acestor investitii, peste 4 milioane de locuitori beneficiaza de proiectele de infrastructura de baza si de acces din mediul rural, se mentioneaza in comunicat.
Totodata, cu fonduri europene din PNDR, au fost infiintate sau modernizate 255 de gradinite, 40 de crese si centre de tip after-school si 22 de institutii de invatamant secundar superior, filiera tehnologica a scolilor profesionale.
Fondurile derulate prin AFIR au contribuit la reabilitarea a 610 camine culturale si 55 de monumente din patrimoniul cultural de interes local.
Din totalul investitiilor de utilitate publica finantate prin AFIR, in zona montana s-au realizat 880 de kilometri de drumuri comunale, 222 kilometri de drumuri agricole, aproximativ 1.300 kilometri de retea de apa si apa uzata.
Cu fonduri din FEADR s-au infiintat si modernizat 72 de gradinite, 7 crese si after-school-uri si 4 institutii de invatamant secundar superior. AFIR a mai finantat in zona montana si restaurarea a 185 de camine culturale si 18 monumente din patrimoniul cultural de interes local.