Prognoza ANM: vreme deosebit de calda pentru normalul perioadei. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea se incalzeste in toata tara, fiind deosebit de calda pentru aceasta perioada. Dupa 18 februarie se inregistreaza si precipitatii, se arata in prognoza ANM.

In Banat, vremea va fi deosebit de calda in prima zi a intervalului, cu o medie regionala a temperaturilor maxime de 14 grade. Din 13 februarie si pana in 25 februarie, cu variatii de la o zi la alta, valorile termice diurne se vor mentine peste mediile multianuale specifice acestei perioade, mediile acestora urmand a se incadra intre 7 si 11 grade. Minimele vor avea o tendinta de scadere treptata de la o medie de 7 grade in prima noapte, pana la -1 grad in jurul datei de 14 februarie. Ulterior acestei date, media estimata pentru temperaturile minime va fi in jurul valorii de 0 grade.

Temporar vor fi precipitatii in 12 si 13 februarie, iar cu o probabilitate in crestere si dupa data de 18 februarie.

Citeste si: Ministerul Agriculturii: 88 de milioane de euro pentru sectorul vegetal

Vremea va fi deosebit de calda si in Crisana in prima zi a intervalului, cu o medie regionala a temperaturilor maxime de 14 grade. Din 13 februarie si pana in 25 februarie, cu variatii de la o zi la alta, valorile termice diurne se vor mentine peste mediile multianuale specifice acestei perioade, mediile acestora urmand a se incadra intre 7 si 10 grade. Minimele vor avea o tendinta de scadere treptata de la o medie de 7 grade in prima noapte, pana la -2 grade in jurul datei de 14 februarie. Ulterior acestei date, media estimata pentru temperaturile minime va fi in jurul valorii de 0 grade, cu posibile valori mai ridicate spre finalul intervalului de anticipatie.

Temporar, vor fi precipitatii in 12 si 13 februarie, iar cu o probabilitate in crestere si dupa data de 18 februarie.

In Transilvania, in prima zi a intervalului, vremea va fi cu mult mai calda fata de normalul termic al perioadei, cu o medie regionala a temperaturii maxime de 14 grade. Se va raci din 13 februarie, insa temperaturile maxime estimate se vor situa in continuare usor peste normalul climatologic, respectiv o medie a acestora, ce va fi cuprinsa intre 5 si 8 grade. Primele doua nopti din interval vor fi calde pentru aceasta data, cu valori minime pozitive, cuprinse intre 2 si 5 grade. Dupa 15 februarie, temperaturile minime vor fi preponderent negative, cu o medie regionala ce va oscila intre -5 si -2 grade.

Temporar, vor fi precipitatii in perioada 12 – 14 februarie, iar pe alocuri se vor acumula cantitati de apa insemnate. Precipitatii sunt posibile si in a doua saptamana de prognoza, mai ales in jurul datei de 21 februarie.

In prima zi a intervalului, in Maramures vremea va fi cu mult mai calda fata de normalul termic al perioadei, cu o medie regionala a temperaturii maxime de 14 – 15 grade. Se va raci din 13 februarie, insa temperaturile maxime estimate se vor situa in continuare usor peste normalul climatologic, respectiv o medie a acestora, ce va fi cuprinsa intre 5 si 8 grade. Primele 2 nopti
din interval vor fi calde si in aceasta regiune, cu valori minime de 4-6 grade. Dupa 15 februarie, temperaturile minime vor fi preponderent negative, cu o medie regionala ce va oscila intre -4 si 0 grade.

Temporar, vor fi precipitatii in perioada 12 – 14 februarie, iar izolat sunt posibile si cantitati de apa insemnate. Precipitatii sunt posibile si in a doua saptamana de prognoza, mai ales in jurul datelor de 21 si 25 februarie.

In Moldova, vremea va intra intr-un proces de racire, astfel dupa ce in prima zi din interval, la nivelul regiunii vor fi maxime de 15 – 17 grade, se va ajunge la 2 – 4 grade in perioada 15 – 17 februarie, valori termice apropiate de mediile multianuale. Din 18 februarie, vor fi mici variatii de la o zi la alta, astfel ca pana la sfarsitul celei de-a doua saptamana de prognoza maximele se
vor situa in general intre 5 si 7 grade. Valorile medii ale minimelor vor fi mult mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada in intervalul 12 – 14 februarie si vor fi cuprinse intre 2 si 6 grade, apoi vor deveni preponderent negative, cele mai scazute valori, in jurul a -4 grade, fiind posibile in jurul datei de 17 februarie.

Temporar, vor fi precipitatii in perioada 12 – 16 februarie, iar pe alocuri se pot acumula cantitati de apa insemnate. Precipitatii sunt posibile si in a doua saptamana de prognoza.

In Dobrogea, in primele doua zile vremea va fi deosebit de calda pentru luna februarie, cu o medie a temperaturilor maxime de 14 – 16 grade. Ulterior se va raci treptat si se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 3 – 5 grade in perioada 16 – 18 februarie. Din 19 februarie, se estimeaza o crestere a temperaturilor maxime, spre valori medii de 7 – 8 grade, posibil pana
spre 10 – 12 grade la finalul intervalului. Evolutia va fi comparabila si in regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o scadere treptata de la 6 – 7 grade in prima noapte, pana la -2 si 0 grade in perioada 17 – 19 februarie, apoi o crestere usoara pana la 2 – 4 grade.

Temporar, vor fi precipitatii in perioada 12 – 16 februarie. In restul intervalului probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai redusa.

In prima zi a intervalului, media regionala a temperaturilor maxime va fi in Muntenia de 15 grade, valoare cu mult peste normalul climatologic al datei, insa in urmatoarele zile (pana pe 18 februarie), tendinta va fi de racire de la o zi la alta, pana la valori de 6 – 8 grade. Pentru a doua saptamana de prognoza sunt estimate temperaturi usor mai ridicate, spre o medie a valorilor
maxime ce ar putea atinge 10 – 11 grade. Evolutia va fi comparabila si in regimul nocturn al temperaturilor, respectiv o scadere treptata de la 4 – 5 grade in primele doua nopti, pana la minus 3- minus 1 grad in perioada 17 – 20 februarie, apoi o crestere usoara pana la 1 – 2 grade.

Temporar vor fi precipitatii in perioada 12 – 16 februarie. In restul intervalului probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai redusa.

In Oltenia, in prima zi a intervalului, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 14 grade, valoare cu mult peste normalul climatologic al datei, insa in urmatoarele zile (pana pe 18 februarie), tendinta va fi de racire de la o zi la alta, pana la valori de 7 – 8 grade. Pentru a doua saptamana de prognoza sunt estimate temperaturi usor mai ridicate, spre o medie a valorilor
maxime ce ar putea atinge 10 – 11 grade. Primele 2 nopti din interval vor fi calde pentru aceasta data, cu valori minime pozitive, cuprinse intre 3 si 5 grade. Dupa 15 februarie, temperaturile minime vor fi preponderent negative, cu o medie regionala ce va oscila intre -2 si 1 grad.

Temporar vor fi precipitatii in perioada 12 – 14 februarie, iar izolat in zona de deal se pot acumula cantitati de apa insemnate. Precipitatii sunt posibile si in a doua saptamana de prognoza.

La munte, in prima zi din interval, media temperaturilor maxime pentru intreaga zona va fi de 4 grade. Din 13 februarie si pana in 25 februarie, cu variatii de la o zi la alta, valorile termice diurne se vor situa in general intre -2 si 2 grade. Minimele vor avea o tendinta de scadere treptata de la o medie de 0 grade in prima noapte, pana la -8 grade in jurul datei de 15 februarie. Ulterior acestei date, medie estimata pentru temperaturile minime va fi in jurul valorii de -6 grade.

Temporar vor fi precipitatii in perioada 12 – 16 februarie, iar pe alocuri se vor acumula cantitati de apa insemnate. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata si in a doua saptamana de prognoza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE