Prognoza ANM: vreme extraordinar de calda in toata tara. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

Vremea intra intr-un proces de incalzire in toata tara, cu maxime ce pot ajunge chiar si la 19 grade Celsius, in Muntenia. In urmatoarele zile se inregistreaza si precipitatii pe suprafete extinse, se arata in prognoza ANM.

In Banat, in primele zile, media temperaturilor maxime se va situa intre 10 si 12 grade, iar a minimelor intre 0 si 4 grade. Intre 23 si 26 februarie vremea va deveni extrem de calda pentru acea perioada, cu o medie a maximelor termice de 15 – 17 grade si a minimelor de 4 – 7 grade. In zilele care vor urma, regimul termic va fi in general in scadere, iar temperaturile vor reveni la valori asemanatoare celor de la inceputul intervalului de prognoza. Temporar, va ploua, pe alocuri slab cantitativ pana spre sfarsitul primei saptamani, apoi pe arii mai extinse, iar in unele intervale de timp moderat cantitativ.

Citeste si: Vesti bune pentru fermieri: UE nu mai limiteaza folosirea de pesticide

In Crisana, in primele patru zile ale acestei saptamani, media temperaturilor maxime se va situa intre 8 si 11 grade, iar a minimelor intre 0 si 4 grade. Intre 23 si 26 februarie vremea va deveni extrem de calda pentru acea perioada, cu o medie a maximelor termice de 15 – 17 grade si a minimelor de 5 – 8 grade. In zilele care vor urma, regimul termic va fi in scadere, iar in medie maximele termice vor fi de 10 – 13 grade, iar minimele de pana la 4 grade. Temporar, va ploua aproape in fiecare zi, slab in prima saptamana, apoi vor fi si perioade in care ploile vor fi moderate cantitativ.

In Transilvania, pana pe data de 22 februarie, media temperaturilor maxime se va incadra intre 6 si 11 grade, iar cea a minimelor intre -2 si 2 grade Celsius. In urmatoarele patru zile vremea va fi mult mai calda, temperaturile urmand sa atinga in medie 13 – 16, ca maxime, si intre 2 si 5 grade, ca minime. In zilele care vor urma se va raci treptat, astfel ca pana la finalul intervalului de prognoza media maximelor termice va fi de 9 – 12 grade, in timp ce minimele vor fi in apropierea pragului de inghet. Pana spre finalul primei saptamani de prognoza, trecator va ploua local si slab, apoi probabilitatea ca frecventa si intensitatea ploilor sa creasca va fi ridicata.

In Maramures, pana joi, 22 februarie, media temperaturilor maxime se va situa intre 7 si 10 grade, iar cea a minimelor intre zero si 3 grade. Intre 23 si 26 februarie, vremea va deveni extrem de calda pentru acea perioada, cu o medie a maximelor termice de 13 – 17 grade si a minimelor de 3 – 6 grade. In zilele care vor urma, vremea se va raci, iar in medie, maximele termice vor scadea pana spre 10 grade, iar minimele pana la un grad. Temporar, va ploua aproape in fiecare zi. In special in cea de-a doua saptamana vor fi si intervale cu ploi moderate cantitativ.

In Moldova, in prima saptamana, vremea va fi in incalzire, de la o medie a temperaturilor maxime de 6 grade si a minimelor de -2 grade, in prima zi, pana in jurul a 17 grade, ca maxime, si 5 – 7 grade, ca minime, in ultimele. In cea de-a doua saptamana se va racori, astfel ca temperaturile vor ajunge sa se situeze, in medie, spre finalul intervalului de prognoza, intre 10 si 13 grade, in timpul zilei, respectiv intre un grad si 4 grade, noaptea. Pana in data de 25 februarie, pe arii restranse si trecator va ploua slab, dupa care frecventa si aria pe care vor aparea ploile va creste.

In Dobrogea, tendinta vremii, in prima saptamana, va fi de incalzire, de la o medie a temperaturilor maxime de 6 grade si a minimelor de 2 grade Celsius, in prima zi, pana la 15 – 16 grade, respectiv 6 – 8 grade, in ultimele zile ale intervalului. In cea de-a doua saptamana, valorile termice vor scadea usor si treptat, astfel ca vor ajunge sa se situeze, in medie, spre finalul intervalului de prognoza, intre 9 si 13 grade – cele maxime, si intre 4 si 6 grade – cele minime. Pana pe 26 februarie, probabilitatea de ploaie va fi redusa, apoi va creste, ploi fiind posibile aproape zilnic.

In Muntenia, in aceasta saptamana, vremea va fi in incalzire, de la o medie a temperaturilor maxime de 8 grade Celsius si a minimelor de un grad, in prima zi, pana la 18 – 19 grade si 4 – 6 grade, in ultimele. Saptamana viitoare se va racori treptat, astfel ca temperaturile vor ajunge sa se situeze, in medie, spre finalul intervalului de prognoza, intre 12 si 16 grade – ca maxime, si intre 2 si 4 grade – ca minime. Pana pe data de 25 februarie, izolat va ploua slab, apoi frecventa si aria pe care vor aparea ploile va creste.

In Oltenia, pana la inceputul celei de-a doua saptamani, trendul general al vremii va fi de incalzire. Astfel, se va ajunge la o medie a maximelor de 15 – 17 grade si cea a minimelor pana la 4 – 6 grade. Din 27 februarie, valorile termice vor fi in scadere, iar in ultimele zile ale intervalului de prognoza, media maximelor va ajunge sa se situeze in jurul a 13 grade, in timp ce minimele vor fi de 2 – 3 grade. Pana pe 25 februarie, probabilitatea de ploaie va fi redusa, insa ulterior va creste, cu ploi aproape zilnic.

La munte, in primele trei zile, media temperaturilor maxime pentru intreaga zona se va situa in jurul valorii de zero grade, iar a minimelor va fi de la -7 la -4 grade. In urmatoarele doua zile, valorile termice vor creste cu aproximativ 6 grade, apoi, pana in jurul datei de 26 februarie, nu vor mai avea variatii semnificative. In zilele care vor urma se va raci, media maximelor va tinde spre doua grade, iar minimele catre spre -5 grade. Temporar, vor fi precipitatii in fiecare zi, local si in general slabe in prima saptamana, apoi pe arii mai extinse si posibil moderate cantitativ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE