Finalul de an aduce o vreme neobisnuit de calda in toata tara, cu maxime de 16 grade Celsius. Cu toate acestea temperaturile vor scadea la inceput de 2024, cu o crestere a precipitatiilor, arata prognoza ANM.
In Banat, in prima saptamana din interval valorile termice se vor situa cu mult peste ceea ce ar trebui sa se inregistreze la finalul lunii decembrie. Vor fi mici oscilatii de la o zi la alta si se vor inregistra maxime, in medie, de 12 – 14 grade Celsius si minime de 2 – 4 grade.
Din a doua saptamana, temperaturile mai scad, dar vor continua sa fie mai mari decat normele specifice perioadei, urmand ca spre finalul intervalului sa se apropie de acestea. Astfel vor fi maxime, in medie, la nivelul intregii regiuni, de 4 – 8 grade si minime de 0 – 3 grade. Vor fi precipitatii in prima zi a intervalului, apoi va creste din nou probabilitatea de aparitie a acestora incepand din 30 decembrie.
In Crisana, in prima saptamana din interval, valorile termice vor avea oscilatii de la o zi la alta, dar se vor mentine mai ridicate decat in mod normal in aceasta perioada. Astfel, media maximelor, la nivelul intregii regiuni, va fi de 9 – 11 grade, iar a minimelor de 2 – 4 grade.
La inceputul celei de-a doua saptamani din interval, chiar din 31 decembrie, temperaturile vor mai scadea, dar se vor situa in continuare peste norme, urmand ca spre sfarsitul intervalului sa se apropie treptat de ceea ce ar trebui sa se inregistreze in prima decada a lunii ianuarie. Vor fi posibile precipitatii in primele doua zile din interval, iar din 29 decembrie, pana la finalul intervalului, vor creste din nou conditiile de aparitie a precipitatiilor.
In Transilvania, valorile termice, in special cele diurne, se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei, in prima saptamana din interval. Temperaturile vor avea mici oscilatii de la o zi la alta si se vor inregistra maxime, in medie, la nivelul intregii regiuni, de 8 – 10 grade si minime de
-1 si 0 grade.
Apoi, din a doua saptamana a intervalului, pana la finalul acesteia, temperaturile vor scadea treptat si vor fi maxime intre 2 si 5 grade si minime de -3 si -1 grad. In primele doua zile din interval vor fi posibile precipitatii slabe si din nou incepand din 1 ianuarie.
In Maramures, regimul termic va fi caracterizat de valori care se vor situa peste normele specifice perioadei si vor fi oscilatii usoare de la o zi la alta.
Se vor inregistra temperaturi maxime, in medie la nivelul intregii regiuni, de 8 si 11 grade in perioada 25 decembrie – 1 ianuarie si minime de 1 si 4 grade, urmand ca din 2 ianuarie temperaturile sa scada treptat si sa se inregistreze maxime intre 2 si 6 grade si minime de -2 si 0 grade.
Temporar se vor semnala precipitatii slabe in primele doua zile din interval si vor fi, din nou, posibile precipitatii din 30 decembrie.
In Moldova, vremea va fi deosebit de calda pana in data de 2 ianuarie, chiar daca vor fi usoare variatii termice de la o zi la cealalta, astfel ca temperaturile maxime vor avea medii intre 8 si 14 grade, iar cele minime intre 2 si 6 grade, apoi va intra intr-un proces de racire ce va conduce la valori, mediate regional, diurne de 4 grade si nocturne de -2 grade. In prima saptamana de prognoza precipitatiile se vor semnala cu totul izolat, dar exista probabilitatea extinderii acestora dupa data de 1 ianuarie.
In Dobrogea, valorile termice se vor situa in general cu mult peste mediile multianuale pana in data de 1 ianuarie, astfel ca maximele vor avea medii intre 10 si 16 grade, iar minimele intre 2 si 8 grade.
Ulterior, vremea va marca un proces de racire treptata, astfel ca regimul termic diurn, mediat regional, se va situa intre 6 si 8 grade, iar cel nocturn intre 0 si 2 grade. Probabilitatea de precipitatii va fi in crestere din a doua saptamana de prognoza, iar pana atunci acestea vor aparea trecator si izolat.
In Muntenia, la inceputul intervalului de prognoza vremea va fi deosebit de calda, apoi, desi valorile termice vor scadea usor, se vor situa in continuare peste mediile caracteristice perioadei, astfel ca, pana in data de 1 ianuarie, maximele vor avea medii intre 12 si 16 grade, iar minimele intre 0 si 4 grade.
Dupa aceea se va raci treptat, iar regimul termic diurn va ajunge la 6 grade, mediat regional, si cel nocturn la -2 grade. Precipitatiile vor fi foarte putine in prima saptamana de prognoza, apoi se vor extinde in toata regiunea si se vor intensifica.
In Oltenia, intre 25 si 30 decembrie vremea va fi deosebit de calda, desi valorile termice vor avea variatii usoare de la o zi la cealalta si se vor situa, mediat regional, la maxime intre 12 si 16 grade si minime intre 0 si 4 grade.
In intervalul urmator se va raci treptat, astfel ca mediile valorilor diurne vor ajunge la 6 grade si ale celor nocturne la -2 grade. Precipitatii se vor semnala cu o probabilitate mai mare din data de 2 ianuarie.
La munte, vremea va fi neobisnuit de calda pentru acest anotimp in prima saptamana de prognoza, cand mediile temperaturilor maxime vor varia intre 4 si 8 grade, iar ale minimelor intre -2 si 2 grade.
Ulterior se va raci treptat, astfel incat regimul termic diurn, mediat regional, va scadea de la 2 spre -2 grade, iar cel nocturn de la -2 catre -6 grade. In prima saptamana de prognoza precipitatiile vor fi in restrangere semnificativa ca arie si ca intensitate, dar din data de 1 ianuarie va creste probabilitatea extinderii acestora.