In urmatoarele patru saptamani, temperaturile vor fi mai ridicate decat normalul perioadei. Cele mai mari valori vor fi inregistrate in sudul si estul tarii. Precipitatiile vor fi apropiate de normalul perioadei, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 10 iulie – 8 august 2023.
Astfel, in saptamana 10 – 17 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decat cele specifice pentru aceasta saptamana, pe intreg teritoriul Romaniei, dar cu o abatere termica pozitiva usor mai accentuata in regiunile sudice.
Cu exceptia nord-vestului extrem al tarii unde regimul pluviometric va fi local excedentar, cantitatile de precipitatii vor fi deficitare, mai ales in sudul tarii si la munte.
In saptamana 17 – 24 iulie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decat cele normale pentru acest interval la nivelul intregii tari, dar mai ales in sud si sud-est, iar cantitatile de precipitatii vor fi deficitare in jumatatea vestica a tarii, dar mai ales in zona montana aferenta, iar in rest vor fi in general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Citeste si: Agrometeo: rezerva buna de umiditate la porumb, dar seceta in anumite regiuni
Estimarile meteorologice pentru saptamana 24 – 31 iulie arata ca temperaturile medii vor fi usor mai ridicate de cat cele normale pentru acest interval in cea mai mare parte a tarii, dar mai ales in regiunile sud-estice.
Regimul pluviometric se va situa in general in jurul celui normal pentru aceasta perioada, in toate regiunile.
In ultima saptamana de prognoza, 31 iulie – 7 august, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru aceasta saptamana, pe intreg teritoriul Romaniei, dar mai ales in sud-estul tarii.
Cantitatile de precipitatii vor fi usor excedentare in regiunile nord-estice, iar in rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Estimarile meteorologice pentru intervalul 10 iulie – 8 august 2023 sunt realizate de catre Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata – ECMWF, iar media saptamanala a abaterilor temperaturii aerului si a cantitatilor de precipitatii este realizata comparativ cu media perioadei 2003 – 2022.
ANM precizeaza ca fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.