Agrometeo: rezerva buna de umiditate la porumb, dar seceta in anumite regiuni

Facebook
Twitter

La cultura de porumb, rezerva de apa se va situa in limite satisfacatoare, pe suprafete agricole extinse din tara. Totusi, in anumite zone din Muntenia, Dobrogea, Moldova si Oltenia, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 7-13 iulie.

„Rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, se va situa la valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana si Banat, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local in nordul, estul si vestul Moldovei, vestul, nordul si sudul Munteniei, nordul, centrul si sud-vestul Dobrogei.

In estul, local centrul si sudul Munteniei, centrul, estul si sud-estul Dobrogei, centrul, estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, se va semnala seceta pedologica moderata si puternica”, precizeaza specialistii ANM.

Citeste si: Tot mai multe licee agricole in Romania. Cum ajuta acest lucru economia Romaniei?

In aceste conditii, atat procesele de coacere si maturare la speciile de toamna, cat si cele de crestere si dezvoltare la culturile prasitoare se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii in aproape toata tara, in special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Potrivit ANM, la graul de toamna semanat in epoca optima se vor continua lucrarile de recoltare, iar culturile semanate tardiv vor parcurge fazele de maturitate in ceara si deplina (30-100%). Rapita aflata la maturitate deplina (60-100%) se va recolta la nivelul intregii tari, local fiind posibila finalizarea lucrarilor.

De asemenea, floarea-soarelui va parcurge formarea capitulului (60-100%) si inflorirea (20-100%), pe intreg teritoriul agricol.

Functie de precocitatea hibridului, la porumb se va definitiva infrunzirea, plantele aflandu-se predominant la formarea paniculului (10-100%) si inceputul infloririi (10-30%), cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie. Sfecla de zahar va inregistra alungirea si ingrosarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, inflorirea, precum si formarea si cresterea tuberculilor (30-100%).

In toate plantatiile pomicole, la samburoase (cais, piersic) vor predomina coacerea si recoltarea fructelor, iar la semintoase (mar, par), cresterea lastarilor si a rodului. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie se va afla in fazele de crestere a lastarilor, frunzelor si a boabelor.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (prasile mecanice/manuale, erbicidari, tratamente fitosanitare) se vor desfasura pe ansamblu, in conditii relativ bune, , precizeaza specialistii ANM.

Potrivit ANM, vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 17 si 26 de grade Celsius in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si 17 – 28 de grade Celsius in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade, in toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 23 si 34 de grade Celsius, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima se va situa intre 10 si 22 grade Celsius, in aproape toate regiunile, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata la inceputul perioadei si se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie pe suprafete agricole extinse, iar cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE