Vesti bune pentru fermieri: UE nu mai limiteaza folosirea de pesticide

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, apreciaza decizia sefei Comisiei Europene de a nu se mai limita folosirea de pesticide. Decizia afecta major fermieri din mai multe tari membre, inclusiv Romania.

„Ma bucur ca presedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia ca Regulamentul SUR era total gresit si a luat decizia sa retraga prevederile privind limitarea din pix a produselor de protectie a plantelor.

Am sustinut in fiecare Consiliu AgroFish si in toate aparitiile mele in spatiul public ca reducerea in termeni de procente, fara sa se tina cont de specificul fiecarui stat membru, nu are cum sa ajute nici mediul, nici fermierii!

Le multumesc colegilor europarlamentari PSD care au respins prin vot propunerea de Regulament care ii dezavantaja pe fermierii romani!”, a scris marti, pe Facebook, ministrul Agriculturii.

Ministrul a transmis ca are incredere ca si prelungirile derogarilor de la GAEC 8 (4% parloaga) si de la GAEC 7 (rotatia culturilor), pe care, de asemenea, le-a sustinut in Consiliu vor fi adoptate, deoarece sunt sustinute de ministrii Agriculturii din 15 state membre.

„Avem datoria sa ascultam vocea fermierilor, sa ii sprijinim si sa luam deciziile cele mai bune pentru viitorul agriculturii din fiecare stat membru”, a mai scris Barbu, pe pagina de socializare.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marti retragerea unui proiect de lege menit sa reduca la jumatate utilizarea pesticidelor in UE, care a fost blocat de eurodeputati si criticat in recentele proteste agricole.

Element central al Pactului verde european, proiectul legislativ privind pesticidele propus in iunie 2022 de Bruxelles a planificat sa reduca la jumatate pana in 2030 utilizarea si riscurile la nivelul UE ale produselor chimice fitosanitare (comparativ cu perioada 2015-2017).

Propunerea, care a fost respinsa la sfarsitul lunii noiembrie in Parlamentul European, in timp ce negocierile dintre state erau impotmolite, „a devenit un simbol al polarizarii”, a declarat ea in plenul PE la Strasbourg.

„Voi propune (comisarilor) sa retraga aceasta propunere”, a adaugat Ursula von der Leyen, fara a exclude o viitoare noua versiune „mult mai matura, cu participarea partilor interesate”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE