Organizatii: Ministerul Agriculturii pune in pericol siguranta cetatenilor prin aprobarea unor pesticide

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii incalca regulii UE si pune in pericol siguranta polenizatorilor si a cetatenilor printr-o noua aprobare a neonicotinoidelor, pesticide cunoscute spre a fi daunatoare pentru albine, atrag atentia activistii de mediu, reprezentantii asociatiilor apicole si ai fermierilor mici si mijlocii din Romania.

Potrivit unui comunicat, WWF Romania – Fondul Mondial pentru Natura, impreuna cu Federatia Asociatiilor Apicole din Romania ROMAPIS si Eco Ruralis – asociatia taranilor si tarancilor din Romania, condamna ferm decizia Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a aproba din nou folosirea pesticidelor chimice din familia neonicotinoidelor, interzise la nivel european.

Astfel, reprezentantii acestor organizatii cer MADR retragerea derogarii acordate la cererea Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, sa respecte legislatia europeana si Hotararea CJUE, si sa stimuleze de urgenta solutiile alternative care sa nu puna in pericol polenizatorii din Romania si nici sanatatea publica.

Totodata, reprezentantii organizatiilor de mediu sustin ca aceasta noua derogare raspunde, inca o data, cererii unei minoritati a sectorului agricol din Romania, anume organizatiilor marilor fermieri reuniti in Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC), ce reprezinta mai putin de 1% din fermele din Romania si care este membra a sindicatului european COPA-COGECA.

Citeste si: ASFOR, despre directivele UE: tranzitia de la soba veche la centrala moderna nu se poate face fara subventie

Derogarea este a doua pe anul acesta si face parte dintr-un sir de autorizatii pe care MADR le-a oferit marilor fermieri de-a lungul timpului, in vederea tratarii semintelor de cereale si oleaginoase cu pesticide neonicotinoide, chiar daca acestea sunt interzise in Uniunea Europeana inca din 2018, precizeaza sursa citata.

„Desi de aceasta data tratamentul cu imidacloprid vizeaza doar culturi de toamna (cereale paioase) ce nu au potential melifer (deci atractivitate pentru albine), studiile au aratat ca se produce o contaminare a mediului inconjurator (inclusiv a plantelor cu flori vizitate de albine, din jurul terenurilor tratate) prin praful contaminat ce se ridica la semanat, fiind una dintre principalele cai prin care albinele sunt expuse la substantele toxice, cu riscuri acute”, se mentioneaza in comunicat.

Activistii de mediu considera ca este o decizie ce abuzeaza de o „portita” legislativa si incalca hotararea Curtii Europene de Justitie.

„Ce este si mai revoltator de aceasta data este sfidarea deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din luna ianuarie a acestui an care subliniaza clar ca folosirea instrumentului derogarii nu se poate intampla in cazul interdictiilor instituite prin legislatie, privind comercializarea si utilizarea semintelor tratate cu produse fitosanitare care contin neonicotinoide”, sustin reprezentantii organizatiilor mentionate.

Conform analizei, Curtea de Justitie reaminteste Statelor Membre ca au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a promova combaterea daunatorilor cu un consum redus de pesticide, acordand prioritate metodelor nechimice.

„Aceste metode, printre care rotatia culturilor de-a lungul catorva ani (rotatie reala, nu pe parcursul unui singur an), controlul biologic, folosirea serviciilor ecosistemice, diverse tehnici de cultivare, exista deja reunite sub conceptul de Management Integrat al Daunatorilor (Integrated Pest Management), un concept promovat in noile strategii si regulamente generate de Green Deal, dar care in Romania nu se cerceteaza si nu se aplica, atunci cand vorbim de agricultura la scara mare.

Aceasta este o problema de maxima importanta si relevanta, pe care MADR trebuie (trebuia) sa o adreseze in loc sa recurga an de an la derogari ce tin sectorul agricol si societatea captive intr-un sistem de productie (ne referim la cel conventional) nociv pentru sanatatea mediului si oamenilor, prin dependenta de substantele chimice”, se precizeaza in material.

Analiza subliniaza ca derogarea a fost publicata dupa patru zile de la data la care s-a inregistrat solicitarea AAC, ceea ce pune sub semnul intrebarii procesul decizional din spatele acestei hotarari si rigurozitatea cu care au fost luate in considerare solutii alternative care sa respecte legile europene si sa protejeze biodiversitatea si oamenii.

„Riscurile pe care le creeaza derogarile MADR sunt atat pentru polenizatori, cat si pentru oameni, conform tuturor evaluarilor si cercetarilor realizate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), dar si in Romania, de catre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura.

Albinele sufera cronic, chiar letal in unele cazuri, din cauza culturilor tratate cu pesticide bazate pe neonicotinoide, un lucru ingrijorator avand in vedere ca aproape trei sferturi din culturile agricole din lume depind, cel putin partial, de albine si de alti polenizatori”, se mai spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, Monia Martini, manager de proiect WWF, a subliniat ca semnele impactului uman asupra naturii si a polenizatorilor in particular sunt recunoscute la nivel european si exista State Membre care deja au luat masuri de conservare, pentru ca fara procese naturale functionale omul este in pericol.

„Polenizatorii nu pot vorbi si nu isi pot apara drepturile, insa ne asigura in continuare alimente si produse necesare pentru o viata sanatoasa si de calitate.

Este inadmisibil ca o autoritate publica precum Ministerul Agriculturii sa nu tina cont de beneficiile naturii pentru agricultura, sa nu asigure reprezentativitatea pentru intreg spectrul agricol din Romania, si nu in ultimul rand, sa nu tina cont de interesele cetatenilor.

Ca urmare cerem Ministerului Agriculturii sa renunte la derogari si sa intre intr-un dialog real cu toate partile interesate pentru solutii alternative de tip win-win”, a precizat Monia Martini.

La randul sau, Ramona Duminicioiu, presedinta Eco Ruralis, a afirmat ca taranii si micii producatori care lucreaza terenuri de pana la 100 de hectare reprezinta 99,4% din totalul agricultorilor si nu folosesc neonicotinoide.

„Nu am cerut niciodata ministerului derogari pentru acest produs chimic, dat fiind ca prezinta un pericol grav pentru sanatatea noastra ca agricultori, dar si a familiilor noastre si a tuturor celor care consuma din productia noastra.

Ca sa nu vorbim de impactul devastator asupra albinelor si celorlalti polenizatori.

Ne-am opus an de an derogarilor date de minister si am fost tratati cu indiferenta.

Ministerul manipuleaza cetatenii cand afirma ca fermierii romani vor sa foloseasca neonicotinoide, dand impresia ca majoritatea fermierilor pune presiune pe institutie si pretinde ca nu se poate descurca fara aceste substante deosebit de toxice.

Aceste decizii de acordare a derogarilor pentru neonicotinoide sunt nedemocratice si nu au nimic de-a face cu interesele fermierilor”, a precizat Ramona Duminicioiu.

Totodata, Constantin Dobrescu, vice-presedinte ROMAPIS, a afirmat ca interdictia folosirii neonicotinoidelor instituita la nivelul UE are ca scop protejarea albinelor.

„Printr-o atitudine constant partinitoare, dar profund nociva, MADR emite pe banda rulanta derogari de la aceasta interdictie fara sa tina cont si chiar fara sa mai consulte organizatiile apicultorilor din Romania.

Isi apleaca insa urechea cu promptitudine si iresponsabilitate la solicitarile unei minoritati a fermierilor romani- putini dar influenti.

Cu exceptia industriei agrochimice, aceasta atitudine face rau tuturor: albinelor, apicultorilor, polenizatorilor, echilibrului ecologic, consumatorilor de produse agricole romanesti.

Si Romaniei, ca stat membru al UE, prin sfidarea Curtii Europene de Justitie: emitenta a deciziei prin care se declara derogarile de acest fel ilegale”, a spus Constantin Dobrescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE