Folosirea lucernei ca furaje: 4 beneficii

Facebook
Twitter

Cu o valoare nutritiva remarcabila si beneficii semnificative pentru animale, lucerna se impune ca unul dintre cele mai valoroase furaje pentru fermierii dedicati. Descopera in continuare patru motive esentiale pentru care cultivarea lucernei pentru furajare poate aduce beneficii substantiale in cresterea sanatoasa si productiva a animalelor tale.

Valoare nutritiva exceptionala

Lucerna se remarca prin valoarea sa nutritiva exceptionala, fiind considerata unul dintre cele mai bogate furaje in nutrienti esentiali. Proteinele pe care le furnizeaza sunt de o calitate superioara, oferind animalelor o sursa importanta de aminoacizi necesari pentru crestere si dezvoltare. Acestea includ aminoacizi esentiali, cum ar fi lizina si metionina, esentiale pentru construirea si repararea tesuturilor.

Pe langa proteine, lucerna este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina D si vitamina E. Aceste vitamine sunt esentiale pentru functionarea corespunzatoare a sistemului imunitar al animalelor, contribuind la protejarea impotriva bolilor si infectiilor. De asemenea, vitaminele din lucerna sunt importante pentru mentinerea sanatatii pielii, blanii si a ochilor animalelor.

Mineralul cheie prezent in lucerna este calciul. Acesta este esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor, precum si pentru functionarea corespunzatoare a sistemului nervos si muscular al animalelor. Cu un continut de calciu semnificativ, lucerna contribuie la mentinerea unor oase puternice si rezistente, esentiale pentru animalele in crestere sau pentru cele care depun efort fizic intens. Acest site de specialitate ne pune la dispozitie o serie de informatii valoroase despre cultivarea lucernei, dar si o schema fertilizare porumb.

Imbunatateste digestia

Un alt beneficiu major al lucernei pentru furajare este capacitatea sa de a imbunatati digestia animalelor. Aceasta se datoreaza continutului sau bogat in fibre dietetice, esentiale pentru sanatatea sistemului digestiv. Fibrele ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos, contribuind la prevenirea constipatiei si a altor probleme digestive.

De asemenea, lucerna contine enzime naturale care pot ajuta la descompunerea si absorbtia mai eficienta a nutrientilor din restul dietei animalelor. Acest lucru este crucial pentru asigurarea unei utilizari optime a hranei si pentru evitarea risipei de resurse nutritive.

O digestie sanatoasa este esentiala pentru bunastarea generala a animalelor. Animalele care digera hrana in mod eficient absorb mai bine nutrientii esentiali, ceea ce se traduce intr-o crestere si dezvoltare adecvata. De asemenea, o digestie sanatoasa poate contribui la mentinerea unei greutati corporale ideale si la prevenirea unor probleme de sanatate asociate cu sistemul digestiv, cum ar fi indigestia sau balonarea.

In final, lucerna este o alegere deosebit de benefica pentru fermele care doresc sa ofere animalelor lor un furaj nutritiv, bogat in proteine, vitamine si minerale esentiale. Beneficiile sale pentru valoarea nutritiva si pentru sanatatea sistemului digestiv fac din lucerna un element de baza in dieta multor animale domestice, contribuind la cresterea si mentinerea unui stoc sanatos si productiv.

Sustinere pentru Oase si Dinti Sanatosi

Lucerna este o sursa excelenta de calciu, un mineral esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor animalelor. Oasele sanatoase sunt fundamentale pentru mobilitatea si rezistenta animalelor, iar calciul este elementul de baza in constructia si intretinerea acestora.

Atunci cand animalele nu primesc suficient calciu din dieta lor, pot aparea probleme precum osteoporoza si fracturile osoase. Lucerna furnizeaza o cantitate semnificativa de calciu, ceea ce ajuta la mentinerea oaselor puternice si rezistente. Aceasta este deosebit de importanta pentru animalele in crestere, precum si pentru vacile de lapte, care necesita o rezerva adecvata de calciu pentru productia de lapte.

In plus, calciul nu este important doar pentru oase, ci si pentru sanatatea dentara. Dintii sanatosi sunt esentiali pentru animalele care trebuie sa mestece hrana corespunzator pentru a asigura o digestie sanatoasa. Prin urmare, introducerea lucernei in dieta animalelor poate contribui semnificativ la mentinerea sanatatii sistemului osos si dentar.

Cresterea Productiei de Lapte sau Carne

Lucerna este recunoscuta pentru capacitatea sa de a sprijini cresterea si productivitatea animalelor, fiind un element esential in dieta celor care sunt implicati in productia de lapte sau carne.

Pentru vacile de lapte, lucerna este un furaj deosebit de valoros. Datorita continutului sau ridicat de proteine si minerale esentiale, lucerna poate contribui semnificativ la cresterea si mentinerea productiei de lapte. Proteinele de calitate superioara furnizate de lucerna sunt esentiale pentru dezvoltarea tesutului muscular si pentru sinteza laptelui.

In plus, lucerna are o compozitie bogata in nutrienti, cum ar fi vitaminele A, D si E, care sunt esentiale pentru o sanatate optima a vacilor de lapte. Aceste vitamine contribuie la functionarea sistemului imunitar, la sanatatea pielii si a ochilor, toate fiind aspecte esentiale pentru o vaca sanatoasa si productiva.

Pentru animalele destinate productiei de carne, lucerna poate imbunatati, de asemenea, calitatea si cantitatea carnii. Proteinele din lucerna ajuta la dezvoltarea masei musculare si la cresterea animalului intr-un mod sanatos si uniform. Acest lucru poate duce la producerea de carne mai gustoasa si mai bogata in nutrienti esentiali pentru consumatorii finali.

Un alt avantaj al folosirii lucernei in dieta animalelor de productie de carne este ca aceasta poate contribui la reducerea necesitatii de suplimente nutritive sintetice. Lucerna furnizeaza o gama larga de nutrienti esentiali intr-o forma naturala si usor de asimilat, reducand astfel costurile si oferind un produs final de calitate superioara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE