Agent Green: Noul Cod Silvic, un atentat la siguranta nationala

Facebook
Twitter

Noul Cod Silvic este un atentat la siguranta nationala. Acesta pune in pericol cetatenii si le compromite definitiv drepturi constitutionale cheie, sustine organizatia Agent Green.

„Discutam despre un veritabil atentat asupra padurii Romaniei care este deja destructurata, degradata si vulnerabilizata de exploatarile abuzive si masive din ultimii 20 de ani.

Padurea si-a pierdut deja rezilienta in fata schimbarilor climatice desi ar trebui sa fie principalul scut pentru le atenua. Codul silvic aprobat de guvern pune in pericol pe absolut toti cetatenii tarii si le compromite definitiv drepturi constitutionale cheie.

Este totodata o miscare profund anti-europeana in favoarea unor interese private vremelnice”, a declarat Gabriel Paun, presedintele Agent Green, potrivit documentului citat.

Cteste si: Prognoza agrometeo: seceta pedologica la graul de toamna

Potrivit reprezentantilor organizatiei de protectia mediului, masurile propuse in noul Cod silvic vor transforma padurile native ale Romaniei in plantatii similare celor din agricultura iar principala functie a padurii ar urma sa devina cea de productie de lemn.

Totodata, alte functii cheie precum cea sociala, scut climatic, biodiversitate, recreere, protectia infrastructurii (drumuri, cai feroviare, linii electrice, lacuri de acumulare etc), protectia surselor de apa vor fi diminuate covarsitor.

Organizatia avertizeaza, de asemenea, ca 838.000 de hectare cu paduri (aproximativ suprafata cumulata a Capitalei si a judetului Cluj) care nu sunt incluse in fondul forestier national vor putea fi defrisate (taiate definitiv), reglementarea acestora fiind relaxata de noul cod.

Ei acuza si faptul ca documentul adoptat joi de Guvern permite noi retrocedari ilegale masive din fondul forestier proprietate publica care au fost dintotdeauna ale statului, fragmenteaza fondul forestier national si creeaza cadrul pentru inmultirea constructiilor si amenajarilor legale si ilegale in cuprinsul fondului forestier national.

Agent Green si-a exprimat nemultumirea si fata de o serie de permisiuni acordate potrivit noului Cod silvic, precum exploatarea peste volumul de lemn aprobat intr-un deceniu, continuarea anumitor lucrari in baza unui amenajament silvic expirat, tipuri agresive de taieri (progresive si rase) in lipsa amenajamentului pe proprietatile de padure mai mici de 10 ha si taieri rase pe suprafete mai mari de 3 ha in anumite situatii pentru care se acorda un termen mai mare de 2 ani pentru reimpadurire.

Potrivit sursei citate, noul cod silvic nu va produce mult asteptata reforma profunda a sectorului silvic si va genera un conflict de interese si abuz in conditiile in care personalul ocoalelor silvice care apartin de societati comerciale private este imputernicit sa efectueze actiuni de control, sa constate contraventii si infractiuni silvice, sa opreasca si sa legitimeze persoane si sa aplice sanctiuni.

Organizatia atrage atentia ca toate aceste competente se suprapun cu cele acordate Garzilor forestiere.

Potrivit sursei citate, Romsilva ramane in continuare compania hibrid favorizata sa detina suprematia (monopolul) pentru piata produselor si serviciilor specifice FFN, administrarea celor mai importante 22 arii naturale protejate (12 parcuri nationale si 10 naturale), sectorul de crestere, exploatare si ameliorare a cabalinelor.

Totodata, organizatia mentioneaza ca prin noul Cod silvic nu se reglementeaza o noua structura independenta de Ministerul Mediului care sa se ocupe exclusiv de comercializarea produselor padurii, accesul public in padure ramane la mila administratorilor si a proprietarilor iar decizia transparentizarii amenajamentelor silvice este lasata la discretia Ministerului Mediului desi Agent Green a castigat definitiv procesul cu aceasta institutie a statului prin care instanta a obligat-o sa publice toate amenajamentele silvice din toate padurile Romaniei (inclusiv hartile si descrierile parcelare).

Pe de alta parte, organizatia aminteste si singurele aspecte partial pozitive pe care le-a observat in noul Cod silvic si anume compensatii pentru proprietarii privati de paduri care opteaza pentru moduri de administrare mai protective, inasprirea unor pedepse si adaugarea unor infractiuni silvice noi menite sa combata unele metode moderne de furt si interzicerea taierilor rase in ariile naturale protejate.

In aceste conditii, Agent Green solicita presedintelui Romaniei sa medieze intre Executiv, Legislativ si societatea civila in favoarea unui nou Cod silvic prin care padurea sa poata exercita pe termen lung toate functiile sale si sa devina scut principal pentru atenuarea schimbarilor climatice.

Guvernul a adoptat, in sedinta de noi, proiectul de lege care reglementeaza noul Cod silvic.

Potrivit documentului, taierile la ras vor fi interzise in aproape jumatate din suprafata de padure a tarii, a anuntat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet, la finalul sedintei Executivului.

Ministrul Mediului a facut referire la cele mai importante prevederi ale noului cod silvic.

Astfel, acesta permite statului roman sa intervina si sa impadureasca acolo unde terenurile au fost despadurite si abandonate de catre proprietari.

Totodata, documentul ofera dreptul proprietarilor de padure privati sau de stat la solutii alternative de paza: structuri specializate, paza in regim propriu, cu precizarea ca paza padurii este obligatorie prin lege.

De asemenea, se suspenda dreptul de acces in sistemul informatic SUMAL2 ori de cate ori exista situatii legate de furtul de masa lemnoasa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE