ANF: pesticide peste limita admisa in marar, patrunjel, spanac si ceapa verde

Facebook
Twitter

Mararul, spanacul, ceapa verde si patrunjelul sunt verdeturile care au avut reziduuri de pesticide cu valori mult mai mari decat limita admisa, s-a stabilit in urma controalelor ANF.

Potrivit unui comunicat al ANF, in cadrul programului de control oficial, pana la data de 10 aprilie 2024 au fost receptionate 444 probe de fructe, legume si cereale, dintre care au fost analizate 426 conform raportului aferent perioadei mentionate.

„Rezultatele obtinute arata ca, din cele 426 probe analizate in cadrul controlului oficial, 11 probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decat limita maxima admisa (LMA). Din datele centralizate a reiesit ca cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdeturi (marar, spanac, ceapa verde si patrunjel). In planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi avand in vedere ca si in anii anteriori au fost depistate neconformitati la aceste produse”, precizeaza reprezentantii MADR.

Citeste si: “Sahara Romaniei”: Romania pierde in fiecare an 1.000 de ha de teren arabil, din cauza desertificarii

Potrivit sursei citate, in cazurile de depasire a limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide in probe, a fost notificat Punctul national de contact din cadrul ANSVSA, responsabil cu notificarea in Sistemul rapid de alerta in alimente si furaje al Comisiei Europene – iSRAFF. O neconformitate poate fi incadrata in iSRAAF sau mecanismul de Asistenta si Cooperare Administrativa (AAC) in baza analizei riscului calculata pe o formula dezvoltata de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).

In plus, au mai fost primite 148 si analizate 146 de probe la solicitarea producatorilor sau comerciantilor pentru autocontrol, toate probele analizate fiind conforme.

Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF), prin oficiile sale judetene, desfasoara in mod constant controlul oficial al reziduurilor de pesticide din productia interna, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 2017/625 privind controalele oficiale si alte activitati oficiale pentru a asigura aplicarea legislatiei privind alimentele si furajele, a normelor privind sanatatea animala si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor si produsele de protectie a plantelor.

Astfel, ANF elaboreaza Programul anual national de monitorizare a reziduurilor de pesticide, pus in aplicare de catre inspectorii fitosanitari din cele 41 de oficii fitosanitare judetene, prin prelevarea de probe pe care le expediaza, in functie de planificare, la cele doua laboratoare ale ANF, respectiv Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale Bucuresti si Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale Mures, acreditate RENAR.

„Programul de monitorizare a reziduurilor de pesticide in legume, fructe si cereale face parte din Planul national multianual de control (MANCP) si este elaborat in conformitate cu prevederile art. 30 din Regulamentului (CE) nr. 396/2005, privind continuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare si hrana de origine vegetala pentru animale, cu modificarile si completarile ulterioare si cu prevederile Regulamentul (UE) 2023/731 privind programul de control multianual coordonat al UE pentru anii 2024, 2025 si 2026 vizand asigurarea respectarii limitelor maxime ale reziduurilor de pesticide, precum si evaluarea expunerii consumatorilor la aceste reziduuri din alimentele de origine vegetala si animala”, se arata in comunicat.

Prin urmare, pentru anul 2024, au fost planificate pentru monitorizare 2.245 probe reprezentate de 47 de produse agricole, din care 1.480 probe au fost planificate pentru a fi analizate de LCRPPPV- Bucuresti si 765 probe de LRCRPPPV- Mures.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE