“Sahara Romaniei”: Romania pierde in fiecare an 1.000 de ha de teren arabil, din cauza desertificarii

Facebook
Twitter

1.000 de hectare de teren arabil sunt pierdute in fiecare an, in sudul Romaniei, din cauza desertificarii. Singura solutie pentru combaterea fenomenului este o impadurire rapida, sustine ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Am fost personal in sudul Romaniei, in judetul Dolj, in judetul Mehedinti, si am vazut cu ochii mei cum desertul inghite pur si simplu suprafata arabila de acolo.

E foarte greu sa te gandesti macar cum traieste o comunitate dependenta de agricultura, in conditiile in care in Sahara Olteniei, asa cum o numim noi, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile.

Citeste si: Barbu(MADR): unul dintre cele mai vechi sisteme de irigatii din tara se reabiliteaza

Acest lucru nu poate fi combatut, dupa stiinta noastra actuala, decat prin niste impaduriri rapide, motiv pentru care ma bucur sa constat ca mare parte din bugetul fondurilor de impadurire din PNRR, din Planul National pentru Redresare si Rezilienta, ajung acolo unde e mai mare nevoie, respectiv in sudul tarii.

Tot expertii ne spun ca, daca nu actionam rapid, in Romania, in 20 de ani sau poate putin mai mult timp, vom avea un climat arid, vom avea o clima foarte similara cu clima Greciei.

E adevarat ca, intr-o prima faza, multi oameni s-au bucurat cand au aflat aceasta veste, insa, daca ne referim la modul in care va afecta agricultura, la modul in care va afecta alte sectoare economice si la viata oamenilor de zi cu zi, pana la urma nu e nicio bucurie sa suferim atat de repede o schimbare atat de profunda”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE