Utilizarea si comercializarea produselor de protectie a plantelor trebuie sa se realizeze in conditii de siguranta. Astfel, un proiect de OUG, care urmareste reglementarea modul de folosire a acestora, a fost postat in dezbatere publica, anunta Ministerul Agriculturii.
Anumite reglementari din acest proiect au nemultumit insa mai multe asociatii ale fermierilor, care au transmis ca sanctiunile pentru cei care aplica tratamente fitosanitare fara a avea o autorizatie speciala sunt prea dure, iar proiectul nu prevede nicio perioada de tranzitie la noile reglementari.
„Este nevoie de actualizarea cadrului juridic in domeniul produselor de protectie a plantelor in scopul armonizarii legislatiei nationale cu legislatia europeana privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea si prestarea de servicii cu produse de protectie a plantelor pe teritoriul Romaniei.
Citeste si: Pretul graului, cea mai mica valoare din ultimii 10 saptamani. Care sunt cauzele?
Totodata, utilizarea si comercializarea produselor de protectie a plantelor trebuie sa se faca in conditii de siguranta de catre distribuitorii si utilizatorii profesionisti si, in acelasi timp, este nevoie de introducerea unor cerinte specifice pentru reglementarea activitatii de utilizare a produselor de protectie a plantelor”, mentioneaza Ministerul Agriculturii intr-un comunicat.
Astfel, una dintre actualizarile juridice reglementeaza clasificarea produselor de protectie a plantelor in doua categorii, prima vizand produsele pentru uz profesional clasificate, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si amestecurilor, ca produse cu toxicitate acuta din categoria 1, 2 si 3 care contin pictograma GHS06 (cuvant de avertizare).
In aceasta categorie se regasesc actualele produse clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) a caror reglementare este foarte stricta in prezent.
Cea de-a doua categorie se refera la produsele pentru uz neprofesional, altele decat cele prevazute anterior. „Si in momentul de fata produsele de protectia plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) sunt strict reglementate, conform legislatiei in vigoare.
Prin actul normativ propus de MADR nu se aduce nicio restrictie suplimentara cu privire la categoriile de produse de protectie a plantelor pe care fermierii le pot folosi, ci doar se aliniaza la legislatia europeana privind clasificarea si etichetarea”, subliniaza reprezentantii MADR.
In vederea descurajarii faptelor privind producerea, detinerea sau utilizarea, precum si punerea in circulatie a produselor de protectie a plantelor ilicite, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, prin proiectul de act normativ au fost stabilite si infractiuni.
Faptele stabilite si sanctionate ca infractiuni sunt aplicabile doar persoanelor fizice si juridice neautorizate pentru comercializarea, detinerea si utilizarea produselor de protectie a plantelor de uz profesional (clasificate in prezent ca foarte toxic si toxice, de ex.: fosfura de aluminiu).
Potrivit MADR, principalele reglementari propuse prin acest act normativ vizeaza ca pe teritoriul Romaniei sa se comercializeze si utilizeze doar produse de protectie a plantelor omologate de Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor, in timp ce unele categorii de produse de protectie a plantelor pot fi utilizate numai de catre utilizatorii profesionisti instruiti si certificati.
Totodata, utilizarea si comercializarea produselor de protectie a plantelor poate fi realizata in conditii de siguranta doar de catre distribuitorii si utilizatorii profesionisti.
Proiectul de act normativ prevede si introducerea unor cerinte specifice pentru reglementarea activitatii de utilizare a produselor de protectie a plantelor, iar activitatile de reambalare ce nu au fost prevazute in actele normative anterioare se vor reglementa prin acest act normativ.
De asemenea, se actualizeaza activitatea privind importul produselor de protectie a plantelor, se reglementeaza efectuarea controlului oficial si a altor activitati oficiale si se stabileste necesitatea utilizarii si comercializarii produselor de protectie a plantelor in conditii de siguranta de catre distribuitorii si utilizatorii profesionisti.
Nu in ultimul rand, prin proiectul de act normativ se simplifica modalitatea de comercializare si utilizare a produselor de protectie a plantelor prin precizarea pe eticheta produselor a sintagmei „produs de protectie a plantelor pentru uz profesional”, se reglementeaza tratarea semintelor cu produse de protectie a plantelor omologate intr-o tara terta, dar neomologate in Romania sau in alt sat membru destinate exportului si se actualizeaza conditiile de autorizare a operatorilor economici care desfasoara activitati cu produse de protectie a plantelor.