Pretul graului, cea mai mica valoare din ultimii 10 saptamani. Care sunt cauzele?

Facebook
Twitter

Cotatia graului la Bursa din Chicago a ajuns la cea mai mica valoare din ultimele 10 saptamani. Scaderea a aparut dupa ce ONU a anuntat prelungirea cu 120 de zile a initiativei privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagra, transmite Reuters.

Anuntul privind prelungirea acestui acord, care initial urma sa expira la 19 noiembrie, a dus si la scaderea cotatiilor la porumb, in conditiile in care este probabil ca livrarile de cereale din Ucraina sa continue sa ajunga pe pietele mondiale pe termen scurt.

In jurul orei 9:57 GMT, cel mai tranzactionat contact la grau la Chicago Board of Trade (CBOT) era in scadere cu 2,7%, pana la 7,96 dolari per bushel, dupa ce anterior a atins cea mai mica valoare de dupa data de 1 septembrie. Cotatiile la porumb au scazut cu 1,2% pana la 6,56 dolari per bushel.

Citeste si: Noi obligatii de etichetare a produselor. ANPC explica masura

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat intelegerea convenita intre parti pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagra pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei din porturile sale de la Marea Neagra (sud).

„Salut acordul tuturor partilor de a continua Initiativa privind exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagra pentru a facilita transportarea in siguranta a cerealelor, alimentelor si ingrasamintelor din Ucraina”, a declarat Guterres, citat intr-un comunicat emis joi de Centrul de Coordonare Comuna (JCC), care supervizeaza exporturile, cu sediul la Istanbul.

„Reinnoirea acordului va pune noi presiuni asupra pretului graului, chiar daca cea mai mare parte a pietei miza pe o prelungire.

Pretul porumbului va fi supus si el la presiuni de pe urma reinnoirii acordului care va permit ca mai multe milioane de tone de porumb sa ajunga pe piata”, a declarat un trader european.

Ucraina a incercat sa obtina o prelungire a acordului timp de un an precum si includerea portului Nikolaev, in timp ce Rusia a incercat sa obtina o majorare a exporturilor sale de cereale si ingrasaminte.

„Era in interesul tuturor partilor sa ajunga la un acord. O prelungire era asteptata de piata dar se poarta in continuare negocieri cu privire la o serie de aspecte precum prelungirea pentru o perioada de un an”, a declarat Nathan Cordier, analist la firma de consultanta Agritel.

La bursa Euronext, contractul la grau cu livrare in luna decembrie a scazut la debutul tranzactiilor pana la 314,75 euro pe tona, cea mai redusa valoare din ultimele doua luni si jumatate, dupa care a recuperat pierderile si a revenit peste pragul de suport de 315 euro pe tona.

Acordul, care urma sa expire vineri seara, a permis exportarea a peste 11 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene in patru luni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE