Prognoze pesimiste: cea mai mica recolta de porumb din UE, din ultimii 15 ani

Facebook
Twitter

Recolta de porumb a Uniunii Europene ar urma sa se reduca cu 10 milioane de tone, ajungand la 55,4 milioane de tone.

Acesta este cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, a estimat firma de consultant Strategie Grains.

Noua estimare publicata joi este cu 15% mai mica fata de estimarile publicate in luna iulie, conform carora recolta de porumb a UE in anul agricol 2022/23 urma sa fie de 65,4 milioane de tone.

Mai multe organisme care realizeaza prognoze cu privire la culturile agricole si-au redus estimarile cu privire la recolta de porumb a UE, ca urmare a agravarii secetei si a valurilor succesive de caldura care au lovit principalele tari cultivatoare de porumb, precum Franta, Romania si Ungaria.

Citeste si: Agrometeo: seceta pedologica, in aproape toata tara

„Prognozele cu privire la recolta de porumb din 2022 in Europa s-au deteriorat semnificativ. Aceasta ar urma sa fie cea mai mica recolta de dupa 2007”, a informat Strategie Grains in raportul sau lunar.

Vremea uscata din anumite parti din Midwest-ul SUA au creat de asemenea ingrijorari cu privire la diminuarea randamentelor in cel mai mare producator mondial de porumb, ceea ce a sustinut preturile pe parcursul acestei saptamani, in avanpremiera noilor prognoze ale Departamentului american al Agriculturii (USDA), care vor fi publicate vineri.

Revizuirea estimarilor cu privire la recolta de porumb a condus Strategie Grains sa isi imbunatateasca prognozele privind importurile de porumb ale UE in anul agricol 2022/23 cu aproape trei milioane de tone, pana la 20 de milioane de tone, peste importurile in anul 2021/22 care sunt estimate la 17,8 milioane de tone.

In noile estimari privind importurile de porumb ale UE sunt incluse si noua milioane de tone de porumb care ar urma sa vina din Ucraina, chiar daca potentialul de export al Ucrainei ramane incert din cauza conflictului cu Rusia si depinde de progresele inregistrate in livrarea de cereale prin intermediul coridorului maritim, subliniaza Strategie Grains.

In ceea ce priveste porumbul utilizat ca nutret, principalul debuseu pentru porumb, firma de consultanta si-a redus estimarile privind consumul in UE in anul 2022/23 cu peste patru milioane de tone, ceea ce inseamna ca va avea loc un transfer al cererii spre grau si orz.

In paralel, analistii de la Strategie Grains si-au revizuit si estimarile privind exporturile de grau moale ale UE in 2022/23 pana la 29 milioane de tone, de la 30,4 milioane tone cat estima in luna iulie, si un nivel comparabil cu cel inregistrat in sezonul 2021/22.

Strategie Grains si-a pastrat nemodificate estimarile privind productia de grau moale a UE in 2022/23 la 123,3 milioane de tone, ceea ce ar inseamna o productie mai mica cu 6,5 milioane de tone decat in sezonul 2021/22, dar si-a imbunatatit estimarile privind recolta de orz cu 400.000 de tone pana la 50 de milioane de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE