Agrometeo: seceta pedologica, in aproape toata tara

Facebook
Twitter

Suprafete extinse din tara se vor confrunta cu seceta pedologica moderata, puternica si extrema, se arata in prognoza agrometeo ANM.

„Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, Banat, Crisana si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, local in sudul, sud-vestul, centrul, estul si nord-estul Transilvaniei, izolat nordul, nord-vestul si vestul Munteniei, nordul, nord-estul si sud-vestul Moldovei, nordul Olteniei”, mentioneaza ANM.

Citeste si: Petre Daea: reabilitarea sistemului de irigatii trebuie facuta zi de zi, fara intrerupere

Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenta a plantelor (30 – 32 grade Celsius), asociate cu deficite accentuate de apa in sol, starea de vegetatie la culturile prasitoare se va deprecia, inregistrandu-se ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, frunze bazale uscate partial sau total, boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, precum si coacere fortata, cu efecte negative asupra potentialului productiv al plantelor.

La cultura de floarea-soarelui se va inregistra maturitatea in ceara (40-100%) si deplina (10-50%), in cea mai mare parte a regiunilor.

In functie de data semanatului, agrotehnica aplicata si gradul de precocitate al hibridului, porumbul va parcurge fazele de inflorire-matasire (50-100%), maturitate in lapte si ceara (10-100%), precum si deplina (10-30%), in majoritatea zonelor de cultura.

De asemenea, sfecla de zahar se va afla la alungirea/ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful la dezvoltarea tuberculilor, vestejirea/uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, izolat fiind posibila declansarea recoltarii la soiurile de vara.

La pomii fructiferi se vor semnala predominant fazele de crestere si coacere a rodului, acumularea zaharului in fructe, maturarea rodului, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrarile de recoltare.

In toate podgoriile, vita-de-vie va parcurge fazele de crestere/dezvoltare a boabelor, acumulare a zaharurilor, precum si izolat inceputul coacerii boabelor la soiurile timpurii de masa.

Potrivit specialistilor ANM, conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole de sezon (recoltare, erbicidari, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc), in zilele fara precipitatii.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul analizat se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in majoritatea regiunilor.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 16 si 27 de grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 23 – 33 grade Celsius, pe aproape intreg teritoriul agricol, iar cea minima intre 8 si 21 de grade Celsius, in toate zonele de cultura, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiuni.

In perioada mentionata sunt posibile ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara.

De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE