Prognoza ANM: valul de canicula, aproape de sfarsit. Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Valul de canicula se apropie de sfarsit, iar temperaturile ar reveni la normalul perioadei dupa 14 august. Doar in partea de sud si sud-est a tarii, dar si in unele regiuni din Moldova se vor inregistra temperaturi caniculare, de pana la 34-35 de grade Celsius. Si probabilitatea de ploi va fi una ridicata, in toata tara, dupa 14 august, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 8-21 august.

In Banat, intervalul va debuta cu o vreme in racorire, astfel ca temperatura aerului va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, in medie cu maxime de 25 – 29 de grade Celsius (mai coborate in zonele deluroase si depresionare) si minime de 13 – 17 grade.

In cea de-a doua saptamana, valorile termice vor creste treptat, vremea devenind calduroasa – ziua vor fi 30 – 32 de grade, iar noaptea 15 – 19 grade, mediat regional, fiind posibile si dupa-amieze in care se va atinge starea de canicula.

In primele zile, vor fi manifestari de instabilitate atmosferica (averse, descarcari electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantitati de apa mai insemnate.

Probabilitatea pentru ploi locale si temporare va fi ridicata si in perioada 14 – 19 august.

In Crisana, la inceputul intervalului, vremea se va raci usor, iar temperatura va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, in medie cu maxime de pana la 29 de grade Celsius (in unele zile mai coborate in zonele de deal) si minime de 13 – 15 grade.

In cea de-a doua saptamana, valorile termice vor creste treptat, astfel ca vor predomina zilele calduroase, cu 30 – 32 de grade in orele dupa-amiezelor, si 15 – 19 grade pe timpul noptilor, mediat regional.

In primele zile, vor fi manifestari de instabilitate atmosferica (averse, descarcari electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantitati de apa mai insemnate.

Probabilitatea pentru ploi locale si temporare va fi relativ ridicata si in perioada 15 – 18 august.

In Transilvania, in primele zile, valorile termice vor fi in scadere, astfel ca la mijlocul acestei saptamani vremea va deveni relativ racoroasa, cu medii ale maximelor de 21 – 24 de grade, respectiv minime de 8 – 13 grade.

In celelalte zile ale perioadei de referinta, se vor inregistra temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei, ziua intre 25 si 29 de grade, iar noaptea intre 12 si 16 grade, mediat regional, valori mai ridicate (local peste 30 de grade in vestul regiunii) fiind posibile intre 16 si 18 august.

La inceputul primei saptamani, pe arii extinse vor fi manifestari de instabilitate atmosferica (averse, descarcari electrice), in timp ce pe alocuri se vor cumula cantitati de apa mai insemnate.

Probabilitatea ca temporar sa se semnaleze ploi locale va fi relativ ridicata si dupa data de 15 august.

In Maramures, la inceputul intervalului, valorile termice vor fi in scadere, astfel ca se vor situa in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, iar la mijlocul primei saptamani vremea va deveni relativ racoroasa.

Mediile maximelor se vor incadra intre 24 si 28 de grade Celsius iar cele ale minimelor de vor oscila intre 12 si 15 grade.

Ulterior, vremea se va incalzi treptat, iar la campie va fi calduroasa, cu valori diurne de 28 – 31 de grade si nocturne de 14 – 16 grade.

In primele zile, vor fi manifestari de instabilitate atmosferica (averse, descarcari electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantitati de apa mai insemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va fi relativ ridicata si in perioada 15 – 18 august.

Citeste si: Ministrul Daea, despre reformarea sistemului de irigatii: avem lege si bani, nu astept dupa PNRR

In Moldova, intervalul va debuta cu valori termice in scadere in nordul si centrul regiunii, cu medii ale maximelor de pana la 25 de grade Celsius, in timp ce in partea de sud va persista vremea calduroasa si disconfortul ridicat (valori de 31 – 34 de grade, pe 8 si 9 august).

Ulterior, regimul termic va fi in general apropiat de cel normal la mijlocul lunii august, astfel ca, mediat regional, ziua vor fi 26 – 29 de grade, iar noaptea 13 – 17 grade.

Pentru cea de-a doua saptamana de prognoza este estimata o incalzire a vremii, urmand sa predomine zilele calduroase, cu temperaturi de peste 30 de grade, in special in partea de sud a zonei.

In primele zile ale perioadei de referinta, local, vor fi manifestari de instabilitate atmosferica (averse, descarcari electrice), dar numai pe spatii mici se pot cumula cantitati de apa moderate sau mai insemnate.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi relativ ridicata in perioada 14 – 15 august.

In Dobrogea, majoritatea zilelor din perioada de referinta (in special intre 8 si 10 august si dupa data 17 august) vor fi caracterizate de o vreme calduroasa, caniculara in vestul regiunii, cu medii ale maximelor de 30 – 35 de grade, valori mai ponderate (de 27 – 29 de grade) urmand a se inregistra pe Litoral in intervalul 13 – 15 august.

Probabilitatea de ploaie va fi in general redusa, averse locale fiind estimate pentru perioada 13 – 15 august, cu precadere in partea continentala.

In Muntenia, in majoritatea zilelor, dar mai ales in zilele de 8 si 9 august, respectiv dupa data 17 august, va fi o vreme calduroasa, caniculara la campie, cu disconfort termic ridicat.

Media maximelor se va incadra intre 30 si 35 de grade, iar minimele vor oscila intre 17 si 21 de grade.

In intervalul 10 – 14 august, regimul termic va fi mai ponderat, cu temperaturi in general apropiate de cele climatologic specifice (ziua, de 28 – 32 de grade, iar noaptea de 15 – 18 grade, mediat regional).

La inceputul intervalului, local in nordul si in vestul regiunii si doar pe spatii mici in rest se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferica (averse si descarcari electrice). Pe alocuri vor fi posibile ploi si in jurul datei de 14 august.

In Oltenia, in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, in special in 8 si 9 august si dupa data 17 august, va fi o vreme calduroasa, caniculara la campie, cu medii ale maximelor de 30 – 34 de grade Celsius si ale minimelor de 18 – 22 de grade.

Din 10 august, se va resimti o racorire semnificativa a vremii, iar in ansamblu, pana in data de 14 august, regimul termic va fi caracterizat de valori in jurul celor climatologic specifice, respectiv intre 26 si 31 de grade, pe timpul zilelor, si in ecartul 14 – 17 grade, noaptea, mediat regional.

In primele zile, vor fi manifestari de instabilitate atmosferica (averse, descarcari electrice), iar pe spatii mici se pot cumula cantitati de apa insemnate.

Ulterior, averse pe areale restranse vor fi posibile in cursul dupa-amiezelor, in special in zilele de 14 si 15 august.

La munte, va predomina o vreme calda, cu valori peste cele normale, respectiv medii ale maximelor de 18 – 25 de grade si ale minimelor de 8 – 16 grade.

Exceptie va face perioada 10 – 13 august cand vremea va fi mai racoroasa, chiar rece fata de normalul perioadei, la altitudini mai mari (ziua cu valori de 12 – 20 de grade si noaptea de 6 – 14 grade, in medie).

La inceputul perioadei de referinta, pe arii extinse vor fi averse si se vor cumula local cantitati de apa mai insemnate. In rest, va ploua pe alocuri, cu precadere in cursul dupa-amiezelor.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE