Ministrul Daea, despre reformarea sistemului de irigatii: avem lege si bani, nu astept dupa PNRR

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma ca nu va astepta modificarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru a face investitii in sistemul de irigatii, in conditiile in care exista o lege si fonduri prevazute in acest sens.

„Sunt doua aspecte si eu vreau sa fie clare pentru toata lumea. Eu nu astept dupa PNRR. Nu astept pentru ca avem lege din acest punct de vedere, avem bani bugetari, trebuie sa ii folosim, cum altminteri am folosit si banii de la Uniunea Europeana pe masura 4.3 privind modernizarea sistemului secundar de irigatii, in asa fel incat sa putem iriga culturile.

Al doilea aspect: obiectivul major pentru noi este acela de a face reteaua principala de irigatii cu banii statului pe care ii avem si avem aprobat prin lege acest program si in acelasi timp avem si obligativitatea de a-l realiza”, a declarat, pentru AGERPRES, Petre Daea.

El a precizat ca acum trebuie sa executam cat mai rapid lucrarile de investitii, nu sa asteptam banii europeni.

Citeste si: Noi statistici ingrijoratoare: peste 160.000 de hectare de teren, afectate de seceta

„Pentru mine obiectivul imediat este acela de a folosi banii pe care ii avem si de a executa lucrarile de investitii dupa un program pe care l-am stabilit, in asa fel incat sa nu pierdem timpul.

Eu nu stau acum sa astept. Sigur ca abordez aceasta problema, de aceea am si avut o intalnire si saptamanal avem intalnire cu ministrul Bolos, cu echipa de consilieri a domniei sale, in asa fel incat sa ne putem pregati din punct de vedere tehnic si pentru o discutie la nivelul Comisiei Europene pentru a putea gasi si cai de sustinere din sume prevenite de la Uniunea Europeana”, a adaugat oficialul MADR.

Proiectul privind strategia de gestionare a apei, in valoare de 2,5 miliarde de euro, nu a fost acceptat la finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru ca „nu era suficient de verde”.

In ceea ce priveste Planul National Strategic (PNS) 2023 -2027, Daea a subliniat ca au fost transmise la Bruxelles o serie de raspunsuri la observatiile Comisiei Europene, iar documentul se afla in faza finala de negociere.

„Am avut o serie intreaga de observatii, toate aceste observatii le-am prelucrat zilnic cu echipa de specialisti din Ministerul Agriculturii.

Ne decontam in fiecare zi cu Comisia Europeana. In fiecare zi dam explicatiile necesare si raspundem la intrebarile pe care ni le pun cei de la Comisie, in asa fel incat sa putem armoniza, pe de o parte, interesul nostru cu pretentiile metodologice ale Uniunii Europene.

Noi trebuie sa fim constienti de faptul ca luam banii de la Uniunea Europeana, dar procedurile, metodele si obiectivele pe care le urmareste Comisia Europeana sunt obiective care conditioneaza banii europeni, iar folosirea acestora pentru noi este esentiala”, a transmis Daea.

Nu in ultimul rand, ministrul a precizat ca urmeaza o discutie finala cu formele asociative pe modificarile aduse PNS, subliniind ca nu va ramane restantier in acest domeniu.

„Noi in fiecare zi armonizam punctele de vedere ale Comisiei sau punctele de vedere ale noastre cu punctele de vedere ale Comisiei. Suntem intr-o faza foarte avansata.

Urmeaza sa avem ultima discutie, cu formele asociative, sa le spunem acum care au fost modificarile, pentru ca ministrul Chesnoiu a acordat foarte mult timp acestui proces de elaborare si de pregatire a Planului National Strategic.

Vreau sa elimin orice semn de de ingrijorare din acest punct de vedere: nu voi ramane restantier in acest domeniu”, a adaugat seful MADR.

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anuntat pe 18 iunie ca Planul National Strategic al Romaniei este un document echilibrat, care va face tranzitia intre perioada 2014-2020 si 2023 – 2027 si nimeni nu va fi exclus dintre cei care pot sa depuna proiecte pe programarea viitoare.

El a precizat ca Romania a trebuit sa raspunda unui numar de 370 de observatii venite din partea Comisiei Europene pe marginea PNS, observatii care necesitau o argumentare mai buna si o edificare in privinta „intentiilor noastre de politici publice”.

PNS a fost transmis la Bruxelles in data 28 februarie 2022.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE