Agrometeo: seceta pedologica in toata tara. In ce stare se afla culturile de toamna?

Facebook
Twitter

Seceta pedologica moderata si puternica se mentine in unele zone agricole din Moldova, Muntenia si Transilvania, arata prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 5-11 ianuarie.

„Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Banat, Crisana, Oltenia si Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei si Munteniei, local estul, centrul, vestul, sudul si sud-estul Moldovei.

Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica, local in nordul, sudul si estul Moldovei, nordul si centrul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei”, precizeaza specialistii ANM.

Citeste si: APIA, noutati despre subventia la motorina. 261 de milioane de lei, acordate fermierilor

Pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer si sol din ultimele zile ale intervalului, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de rapita, orz si grau de toamna vor fi mai lente in toate regiunile agricole, plantele intrand treptat in starea de repaus biologic.

De asemenea, uniformitatea si vigurozitatea culturilor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv, iar plantele vor prezenta aparat foliar ingalbenit partial.

Potrivit ANM, orzul si graul de toamna infiintate in epoca optima vor parcurge cresterea frunzelor si infratirea (10-100%), iar in culturile semanate tardiv vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (40-100%).

Cultura de rapita semanata in perioada optima isi va continua infrunzirea, plantele avand in medie 5-9 frunze. In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla in stadiul de repaus biologic.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura cu dificultate sau vor fi intrerupte temporar.

Din punct de vedere termic, vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire accentuata, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -4 si 13 grade Celsius in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 si 11 grade si de -9 si 3 grade Celsius spre sfarsitul intervalului, valori mai scazute cu 1 si 3 grade in raport cu mediile climatologice, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -6 si 17 grade Celsius, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima se va situa intre -12 si 10 grade Celsius, in majoritatea regiunilor, fiind conditii de producere a brumei si inghetului la sol.

„Sunt prognozate precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii, iar izolat se va produce ceata, asociata cu burnita”, transmit specialistii ANM.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE