Conform specialistilor, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului si Crisanei, local in vestul, nord-vestul, nordul si centrul Munteniei, sudul Dobrogei, izolat estul Olteniei.
In acest context, procesele de vegetatie specifice acestei perioade, respectiv fazele de coacere si maturare la speciile de camp, precum si lucrarile de pregatire a patului germinativ pentru speciile de toamna (rapita, orz, grau) vor evolua pe ansamblu in ritmuri normale in majoritatea zonelor agricole, in special pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
„Pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, procesele de maturare ale culturilor vor fi stanjenite, semnalandu-se in continuare ingalbenirea/uscarea partiala a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (stiuleti de dimensiuni reduse si boabe sistave, seminte seci, fructe/boabe mici si deshidratate)”, arata ANM.
Sub aspect fenologic, la porumb se vor inregistra predominant maturitatea in lapte (70-100%), ceara (40-100%) si deplina (20-100%), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie. De asemenea, la hibrizii extratimpurii si timpurii semanati in epoca optima in sudul tarii va fi posibil inceputul recoltarii.
Cultura de floarea-soarelui isi va continua maturitatea in ceara (70-100%) si maturitatea deplina (40-100%), iar izolat, in sudul si vestul tarii se vor extinde lucrarile de recoltare. Sfecla de zahar va parcurge fazele de ingrosare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina, la nivelul intregului teritoriu agricol. La cartof vor predomina cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica, precum si recoltarea la soiurile de vara. La speciile pomi-viticole se vor inregistra cresterea si maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.
Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi etc.) se vor desfasura in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normala, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 12 si 25 de grade Celsius, limite apropiate de mediile climatologice, in cea mai mare parte a tarii.
Valorile termice maxime ale aerului vor oscila intre 15 si 29 de grade Celsius, la nivelul intregului teritoriu, in timp ce minimele se vor incadra intre 8 si 20 grade Celsius, in toate zonele de cultura, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.
Potrivit sursei citate, in intervalul de analiza se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului. De asemenea, izolat, cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol.