agrometeo

Agrometeo: seceta pedologica si temperaturi medii de sub 10 grade Celsius

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agrometeo – Temperaturile din urmatoarele zile vor fi unele normale pentru aceasta perioada, cu valori medii de 8-10 grade Celsius, existand sanse de precipitatii locale, in cantitati importante din punct de vedere agricol.

Cu toate acestea, continutul de apa in sol inregistreaza, in continuare, valori scazute si deosebit de scazute, in mai multe regiuni, insa ritmurile vegetative la principalele culturi de toamna vor avea o evolutie normala in majoritatea zonelor tarii, se arata in prognoza agrometeo ANM.

Agrometeo – Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina in general o vreme normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 4…14°C, valori apropiate de mediile multianuale, pe aproape intreg teritoriul.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 7…17°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 0…10°C la scara intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de

producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm se va incadra intre 5…16°C, limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative ale speciilor de toamna semanate pana la aceasta data.

Se prognozeaza ploi locale, insotite de intensificari ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Citeste si: Fonduri europene 2021: masuri exceptionale de sprijin pentru producatorii de struguri, fructe si legume

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Muntenia si Moldova, izolat vestul Crisanei, estul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite  satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Dobrogea, Maramures si Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei si Crisanei, local sudul si sud-estul Munteniei, sudul Olteniei, izolat nordul si estul Moldovei.

Agrometeo – Starea de vegetatie a culturilor agricole

In aceste conditii, ritmurile vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala in majoritatea regiunilor agricole, exceptand zonele depresionare din centrul si nordul tarii, unde acestea vor fi incetinite si izolat chiar stagnate temporar.

Porumbul isi va definitiva maturitatea deplina (100%), totodata extinzandu-se si chiar finalizandu-se suprafetele recoltate, in aproape toate zonele de cultura.

La sfecla de zahar din Transilvania, Moldova si Crisana vor predomina uscarea frunzelor, acumularea zaharului in radacina si maturitatea tehnologica.

Cultura de cartof din jumatatea de nord a tarii isi va finaliza recoltarea in bune conditii.

In  majoritatea  plantatiilor, speciile pomi-viticole vor     parcurge maturarea lemnului/rodului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea la soiurile tardive.

Sub aspect fenologic, rapita, in functie de conditiile pedoclimatice se va afla la germinare-rasarire (20-100%), precum si cresterea primelor frunze (4-6 frunze).

Orzul si graul de toamna semanate pe unele suprafete agricole din Banat, Transilvania si Moldova vor parcurge primele faze de vegetatie (germinare si rasarire), continuandu-se totodata lucrarile de insamantare, la nivelul intregii tari.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de toamna (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate

  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare, pomii fructiferi si vita-de-vie;
  • Continuarea araturilor     de      toamna         pe      suprafetele   cu  o buna aprovizionare cu apa in stratul de sol 0-20 cm;
  • Pregatirea patului germinativ si semanatul la orzul si graul de toamna

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE