Agrometeo: racire a vremii si seceta pedologica extrema in anumite regiuni. Cum vor fi afectate culturile de toamna?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

 In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces de racire treptata in majoritatea regiunilor, insa gradul cu aprovizionare cu apa in sol va prezenta limite scazute si foarte scazute la cele mai multe culturi de toamna, existand chiar risc de seceta puternica si extrema in anumite regiuni, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 06 – 12 octombrie.

Caracteristici meteorologice

Vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 9…17°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 3…15°C spre sfarsitul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1…6°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 6…21°C, in aproape toate regiunile agricole.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre 0…12°C, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de

producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm se va  situa intre 10…18°C in zonele de campie, optima desfasurarii proceselor de crestere la culturile de toamna infiintate pana in prezent, precum si lucrarilor de semanat la orz si grau.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului. in majoritatea regiunilor. Totodata, in regiunile sudice, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In stratul de sol 0-20 cm/ogor, continutul de apa se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Oltenia, Muntenia, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Dobrogea si Banat, izolat in  sud-vestul si vestul Crisanei, estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim, in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crisanei, local nordul si estul Moldovei, izolat nord- estul Banatului, sud-vestul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer si sol va fi in general favorabil desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la culturile de toamna (rapita, orz si grau), indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima, iar la speciile prasitoare si pomi-viticole, fazele de coacere si maturare vor decurge in conditii relativ bune, in aproape toata tara. De asemenea, in zilele cele mai reci, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua usor mai lent, indeosebi in zonele depresionare.

La hibrizii tardivi de porumb se vor putea finaliza maturitatea deplina (80-100%) si recoltarea, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va afla in fazele de acumulare a zaharului in radacina si uscarea frunzelor, local fiind posibil inceputul maturitatii tehnologice.

In majoritatea zonelor agricole, la cartof se vor continua si chiar definitiva lucrarile de recoltare.

Pomii fructiferi si vita-de-vie vor parcurge acumularea zaharurilor in fructe/boabe, coacerea lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor, precum si recoltarea fructelor.

La culturile de rapita, functie de data semanatului si agrotehnica aplicata se vor semnala germinarea-rasarirea (10-100%) si formarea primelor frunze (3-5 frunze), cu o uniformitate si vigurozitate pe ansamblu medie si buna.

Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate la inceputul epocii optime, pe areale restranse din centrul, nordul si estul tarii se vor afla la germinare si rasarire, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Conditiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrarilor de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatirea patului germinativ si semanat, in aproape toata tara.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare, pomii fructiferi si vita-de-vie;
  • Efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in stratul de sol 0-20 cm;
  • Pregatirea patului germinativ si semanatul la orzul si graul de toamna;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE