Agrometeo: raciri ale vremii si deficit de umiditate la anumite culturi. Care sunt regiunile afectate?

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, vremea se va raci usor si va ajunge la temperaturi normale pentru aceasta perioada, in majoritatea regiunilor tarii.  

In ceea ce priveste rezerva de umiditate la culturile de toamna, aceasta se va prezenta in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, exceptie facand anumite zone din Moldova, Crisana si Dobrogea, unde se inregistreaza deficite de umiditate, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 25-31 mai.

Caracteristici meteorologice

Vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire, devenind normala din punct de vedere termic, in majoritatea regiunilor.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 16…24°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C si 11…20°C spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de mediile climatologice in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 15…31°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 6…17°C, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 14…26°C, limite favorabile pentru desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara.

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si caderi de grindina. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Munteniei si a Olteniei, local in nordul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, vestul si nord-estul Banatului, nordul si vestul Crisanei, izolat sud-vestul Dobrogei.

Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si local puternica) se vor semnala in Moldova, pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Crisana, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul, nord-estul si estul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul si estul Olteniei.

Gradul de aprovizionare cu apa, in cultura de porumb, pe adancimea de sol 0-50 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii.

Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute, seceta pedologica fiind moderata, izolat in nordul si sudul Moldovei, sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura in bune conditii pe aproape intreg teritoriul si mai intens in zonele de campie, in special pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

Pe ansamblu, starea de vegetatie a speciilor de toamna semanate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar la cele tardive si pe terenurile cu deficite moderate de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge alungirea tulpinii (50-100%), „burduf” si inspicare (20-100%) si inflorirea (10-40%), in cea mai mare parte a zonelor agricole.

Rapita va inregistra aparitia inflorescentelor si inflorirea (20-100%), precum si formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-60%), la nivelul intregii tari.

Cultura de floarea-soarelui isi va definitiva germinarea (90-100%), aflandu-se predominant la rasarire (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzire (5-9 frunze). In functie de data semanatului, agrotehnica aplicata si conditiile pedoclimatice, porumbul se va afla la germinare (70-100%), rasarire (30-100%), formarea frunzei a 3-a (10-100%) si infrunzire (4-10 frunze).

La sfecla de zahar se vor continua germinarea (80-100%), rasarirea (40-100%) si dezvoltarea rozetei de frunze (10-100%), in toate bazinele specializate.

Cartoful va parcurge incoltirea si rasarirea (20-100%), iar soiurile timpurii, formarea si cresterea lastarilor (10-50%). In toate plantatiile pomicole se vor inregistra cresterea fructelor/frunzelor /lastarilor, iar la soiurile timpurii de cires se va putea declansa coacerea in “parga”, in special in jumatatea de sud a tarii.

La vita-de-vie vor predomina cresterea frunzelor si a lastarilor in majoritatea podgoriilor, iar soiurile timpurii se vor afla in faza de formare a inflorescentelor.

Conditiile meteorologice vor fi in general favorabile pentru efectuarea lucrarilor agricole in camp in aproape toata tara, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Finalizarea verificarii semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii germinative;
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna prin efectuarea tratamentelor cu erbicide, insecticide si fungicide;
  • Continuarea fertilizarilor faziale la cerealierele de toamna cu ingrasaminte chimice complexe (N, P, K) si foliare pe baza de microelemente;
  • Administrarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi;
  • Efectuarea de prasile mecanice si manuale in culturile de primavara (porumb, floarea-soarelui, cartof, sfecla de zahar).

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE