Agrometeo: incalziri ale vremii si seceta in mai multe regiuni ale tarii

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces de incalzire, iar temperaturile medii se vor situa in jurul valorii de 15-16 grade Celsius. Totusi, in mai multe zone din tara se inregistreaza deficite de apa in sol, iar izolat in Moldova, Crisana, Banat si Transilvania s-a instalat seceta pedologica, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 20-26 octombrie.

Caracteristici meteorologice

Vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 7…15°C, in primele zile, limite apropiate de mediile climatologice si 8…18°C spre sfarsitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 13…23°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 0…12°C in majoritatea zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.

Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va fi curprinsa intre 8…17°C in zonele de campie, optima desfasurarii fazelor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna infiintate in epoca optima.

Sunt prognozate ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara.

Agrometeo –  Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionare cu apa in stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Dobrogea, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului, Munteniei, local in sudul, izolat nordul Crisanei.

Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), se vor inregistra in Moldova, local in vestul Crisanei, izolat nord-vestul Banatului, estul Transilvaniei si nordul Munteniei.

Citeste si: CE: masuri exceptionale de sprijin pentru legumicultori si viticultori. Ce sume vor fi acordate?

Agrometeo – Starea de vegetatie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic favorabil din aer si sol va imprima ritmuri in general normale, atat in evolutia proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna, cat si a celor de coacere si maturare la speciile pomi-viticole, in aproape toata tara. Pe ansamblu, starea de vegetatie a culturilor de toamna semanate in epoca optima va fi buna si medie, iar pe arealele agricole unde se vor mentine deficite de apa in sol, vigurozitatea si uniformitatea plantelor se va prezenta medie si slaba.

In functie de data semanatului si agrotehnica  aplicata,  la  cerealiere   (orz si grau de toamna) se vor semnala fazele de germinare (40-100%), rasarire (20-100%) si local aparitia frunzei a treia (10-20%).

Rapita infiintata in perioada optima din jumatatea de sud a tarii va parcurge infrunzirea (4-8 frunze), iar pe suprafetele semanate tardiv se vor inregistra germinarea si rasarirea (20-100%).

Cultura de sfecla de zahar isi va definitiva ingrosarea axei hipocotile, continuandu-se totodata maturitatea tehnologica si recoltarea.

Pomii fructiferi si vita-de-vie se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor. De asemenea, la varietatile tarzii se vor continua lucrarile de recoltare, izolat fiind posibila finalizarea acestora.

Sub aspect fenologic, porumbul din Transilvania si nordul Moldovei se va recolta pe ultimele suprafete agricole.

In conditiile mentionate, lucrarile de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ,  semanat) se vor putea efectua in conditii optime in zilele fara precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale si a araturilor adanci de toamna;
  • Efectuarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de orz si grau de toamna, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE