Agrometeo: incalziri ale vremii si grad bun de aprovizionare cu apa, la majoritatea culturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces de incalzire, ajungand la maxime de pana la 29 de grade Celsius, iar precipitatiile inregistrate vor avea un caracter local, insa insemnat din punct de vedere agricol.

In majoritatea regiunilor, conditiile meteo sunt favorabile dezvoltarii optime a plantelor de cultura, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 3-9 iunie.  

Caracteristici meteorologice

Vremea mai rece de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 11…19°C in prima parte a perioadei, abaterile termice negative fiind de 1…4°C si 13…22°C in restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 16…29°C, pe aproape intreg teritoriul.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 5…16°C, in majoritatea regiunilor.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat caderi de grindina. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), in Crisana, pe suprafete extinse din Dobrogea si  Moldova,  local  in  centrul si estul Transilvaniei, nordul, nord-estul si estul  Munteniei,  nordul  si nord-vestul Banatului. In Maramures, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei, local in vestul si nord-estul Banatului, nordul si sud-vestul Dobrogei, izolat nordul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime.

In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. Local in sud-estul, centrul, estul si vestul Moldovei, izolat in centrul si sud-estul Dobrogei, estul Munteniei si vestul Banatului, se va semnala seceta pedologica moderata.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, regimul hidrotermic din aer si sol va fi favorabil parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole, in cea mai mare parte a regiunilor.

Culturile de orz si grau de toamna infiintate in epoca optima isi vor continua inspicarea (40-100%), inflorirea (10-100%) si maturitatea in lapte (10-40%), pe majoritatea suprafetelor. Cerealierele tardive se vor afla la alungirea paiului (60-100%), „burduf” si inspicare (20-100%), iar plantele vor prezenta o uniformitate si vigurozitate medie si slaba, indeosebi pe terenurile cu deficite ridicate de apa in sol.

In functie de data semanatului, rapita din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana va inregistra formarea silicvelor si a boabelor in silicve, iar local in sud-estul tarii, inceputul maturitatii depline (10-20%), in special pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

La floarea-soarelui vor predomina fazele de aparitie a primei perechi de frunze    (30-100%)    si     infrunzire  (6-13 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna.

Porumbul se va afla la rasarire si formarea frunzei a treia (30-100%), precum si infrunzire (5-12 frunze), pe aproape intreg teritoriul agricol.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar isi va continua rasarirea (60-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze si cresterea aparatului foliar (10-100%).

La cartof se vor inregistra rasarirea, cresterea lastarilor laterali si inceputul tuberizarii (10-100%).

Speciile de samburoase (cais, piersic, visin, cires) vor parcurge fazele de acumulare a zaharurilor, cresterea lastarilor/frunzelor, iar soiurile timpurii de cires ajunse la maturitatea tehnologica se vor recolta. La semintoase (mar, par, gutui) se vor semnala dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.

In toate podgoriile, la vita-de-vie se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), formarea inflorescentelor si inflorirea.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon (aplicarea ingrasamintelor, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfasura in zilele fara precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, tratamente cu insecto-fungicide);
  • Aplicarea tratamentelor fitosanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare;
  • Aplicarea tratamentelor    pentru   combaterea        agentilor              patogeni              si daunatorilor la toate culturile;
  • Recoltarea fructelor din speciile ajunse la maturitate fiziologica (cires);
  • Eliminarea excesului de apa de la suprafata solului, indeosebi pe terenurile de lunca si cu drenaj defectuos.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE