Fonduri europene 2021: birocratia din spatele atragerii finantarii, o problema majora

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2021 – In cadrul programului de guvernare, USR propune continuarea debirocratizarii fondurilor europene si o organizare rapida a cadrului de implementare pentru Planul National de Rezilienta.

Astfel, se are in vedere eliminarea “zecilor de dosare” si a hartiilor tiparite si raportare electronica, automatizarea procesarii cererilor de rambursare din aplicatia MYSMIS (Ministerul de resort va aplica la fondurile din PNRR pentru automatizarea proceselor si va ajuta beneficiarii in scrierea cererilor cu ajutorul robotilor).

De asemenea, se doreste crearea unei biblioteci a beneficiarului in contul de MYSMIS pe categorii, interoperabilitate MySMIS cu alte baze de date (SEAP, ONRC, Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, MAI), executie bugetara automata in MYSMIS pe fiecare proiect.

Bibioteca va include si sumele totale din buget, sumele cheltuite si sumele disponibile pe fiecare linie bugetara) si extinderea procedurii costurilor simplificate la toate programele operationale.

Citeste si: Oficial: strategia de gestionare a apei nu a fost acceptata la finantare prin PNRR. Ce explicatii are ministrul Oros?

USR semnaleaza ca, potrivit Mecanismului de implementare si control aprobat de catre Comisia Europeana ca Anexa la PNRR in perioada imediat urmatoare, pentru a putea asigura indeplinirea tintelor asumate pentru trimestrul 4 din 2021.

Masura este necesara si pentru a putea transmite prima cerere de plata la sfarsitul trimestrului 2 din 2022.

In acest sens, sunt urgente (termen 15 noiembrie): adoptarea legislatiei nationale si a cadrului procedural pentru implementarea PNRR (mecanisme de implementare, fluxuri financiare, control si HG norme de aplicare, proceduri interne pentru Sistemul de Management si Control, ghiduri de accesare,).

De asemenea, se urmareste crearea sistemului informatic al PNRR, operationalizarea structurii de coordonare a PNRR din cadrul MIPE – Directia Generala PNRR – transferuri, mutari, precum si reluarea concursurilor intrerupte la inceputul lunii septembrie, desemnarea/crearea structurilor MIPE pentru implementarea componentelor aflate in responsabilitatea MIPE.

Fonduri europene 2021: cand vor fi demarate masurile din PNRR

Inceperea implementarii masurilor din PNRR aflate in responsabilitatea MIPE are ca termen data de 1 decembrie 2021.

O alta masura in domeniul fondurilor europene vizeaza programarea fondurilor de coeziune 2021-2027.

Pentru incadrarea intr-un calendar care sa permita inceperea implementarii programelor operationale aferente perioadei 2021-2027, este urgenta, potrivit documentului, finalizarea negocierilor cu Comisia Europeana.

Scopurile negocierilor sunt: definitivarea si transmiterea spre aprobare a Programelor Operationale.

Termen: 15 decembrie pentru Programul Operational Incluziune si Demnitate Sociala, Programul Operational Educatie si Ocupare, Programe Operationale Regionale si Programul Operational Asistenta Tehnica si Programul Operational Transport si 1 martie 2022 pentru Programul Operational Dezvoltare Durabila, Programul Operational Tranzitie Justa si Programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare.

De asemenea, se urmareste si definitivarea si transmiterea propunerilor pentru cele 3 ITI-uri agreate cu Comisia Europeana COM (termen: 15 decembrie 2021) si indeplinirea conditiilor favorizante (termen: 15 decembrie 2021).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE