Ce s-a intamplat cu Casa de Comert Unirea, reteaua de aprozare finantata de catre stat?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Casa de Comert Unirea, proiect initiat de fostul ministru al Agriculturii, cu un capital social de 93 milioane de lei, suma provenita exclusiv de la bugetul de stat, s-a dovedit a fi un veritabil esec, compania inchizandu-si, anul trecut, si cele doua magazine pe care le mai avea.

Compania, care se dorea a fi o retea de peste 80 de magazine, raspandite in toata tara avea scopul de a rezolva cea mai mare problema a producatorilor romani si anume lipsa pietei de desfacere.

Totusi, managementul neperformant si achizitiile de la furnizorni la preturi peste cele ale pietei au fost doar cateva dintre motivele din spatele esecului.

Mai mult, intr-un raport al CA se vorbeste de concedierea a 17 salariati “ a caror activitate nu se mai plia pe organigrama aprobata si pe nivelul de activitate desfasurat la nivelul societatii”.

Citeste si: Ministerul Agriculturii controleaza Casa de Comert Agroalimentar Unirea. Ce nereguli s-au descoperit

De asemenea, in cursul anului 2020 au demisionat 10 salariati, „demisii care nu au avut un impact asupra activitatii companiei”.

In ceea ce priveste conducerea administrativa si executiva a companiei, ocupantii acestor pozitii au trecut la finele lui 2020 de pe contracte individuale de munca pe perioade nedeterminate pe contracte de mandat, pentru a respecta legislatia.

Ca efect al reformelor situatiile financiare arata micsorarea castigului mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala cu 3% fata de propunere ( 6.722 lei fata de 6.905 lei ) si cu imbunatatirea productivitatii muncii cu 17% fata de propunere ( 21.320 fata de 25.552 lei )”, se mai arata in raportul CA.

Casa de Comert Unirea, profit inregistrat doar din dobanzi

In 2020, desi veniturile realizate au fost similare cu cele bugetate pentru 2021, 70% ( 2,1 milioane de lei) din bani au provenit din dobanzi, compania valorificand astfel capitalul social in valoare de 93,1 milioane de lei.

Aceasta in contextul in care societatea ar fi trebuit sa functioneze in parmetrii optimi dupa doi ani de la data infiintarii (2018).

Magazinele – aprozar deschise incepand cu 2019 au fost inchise insa in 2020, iar bursa de peste Tulcea care ar fi trebuit sa asigure exploatarea eficienta a resurselor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii nu a functionat de fapt niciodata.

Proiectul includea, de asemenea, organizarea unor piete volante unde micii fermieri sa isi poata vinde marfa.

Casa Unirea a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri neta de peste 833.600 de lei, cu 10% mai mare decat in 2019, primul cu activitate pentru firma si o pierdere neta de peste 5,4 milioane de lei, cu 24% sub cea din 2019.

Compania detinuta de Ministerul Agriculturii are astfel pierderi de aproximativ 6,5 ori mai mari decat rulajele, urmare a cheltuielilor prea mari in raport cu veniturile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE