Agrometeo: raciri moderate ale vremii si ploi in majoritatea regiunilor tarii. Iata rezerva de umiditate la majoritatea culturilor agricole

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces moderat de racire, cu precipitatii in majoritatea regiunilor agricole importante ale tarii. Rezerva de umiditate la principalele culturi de camp este una buna si apropiata de optim, cu mici exceptii de zone in care se inregistreaza seceta pedologica, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 20-26 iulie.

Caracteristici meteorologice

Vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire, devenind normala sub aspect termic la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre intre 19…29°C in prima parte a intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C si 16…26°C in restul zilelor, limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 20…33°C, pe aproape intreg teritoriul.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 11…24°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.

Din punct de vedere  pluviometric, se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate in cultura de porumb neirigat, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra local in sudul, sud-vestul, centrul si estul Olteniei, sudul si sud-vestul Munteniei, sudul si izolat vestul Crisanei, sudul, estul si nord-estul Moldovei, nord-vestul si nord-estul Banatului, centrul si estul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistentǎ a plantelor (30…32°C), asociate cu deficitele de apa in sol din sudul-vestul si vestul tǎrii, se va produce fenomenul de ofilire temporara si rasucire a aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenirea si/sau uscarea prematura a frunzelor bazale, precum si fortari stadiale. De asemenea, pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in sol, procesele de crestere si dezvoltare la toate speciile se vor desfasura pe ansamblu normal, acestea fiind chiar intensificate.

La graul de toamnǎ infiintat in perioada optima va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare si in regiunile agricole din jumatatea de nord a tarii. De asemenea, in culturile intarziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceara (100%), plantele aflandu-se predominant la maturitate deplina (10-100%) si recoltare.

Rapita se va recolta pe ultimele suprafete, la nivelul intregii tari.

In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va finaliza formarea capitulului (90-100%), continuandu-se totodata inflorirea si maturitatea in ceara (10-100%), pe aproape intreg teritoriul.

La cultura de porumb se vor inregistra formarea paniculului (40-100%), inflorirea si matasirea (20-100%), precum si local, inceputul maturitatii in lapte (10-30%), indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii.

Sfecla de zahar se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/ingrosarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful pentru consum, la cresterea lastarilor laterali, formarea si dezvoltarea tuberculilor (40-100%).

Pomii fructiferi isi vor continua infrunzirea, cresterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal, acumularea zaharurilor in fructe la soiurile de consum si recoltarea la cais, piersic, prun, mar, par.

In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita-de-vie se vor semnala cresterea frunzelor/lastarilor, iar la speciile extratimpurii si timpurii de masa, cresterea boabelor.

Pe ansamblu, lucrǎrile agricole   de sezon (fertilizǎri, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, recoltare, etc.) se vor desfasura normal.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea tratamentelor    fitosanitare         la            speciile  de           camp     si pomi-viticole;
  • Combatarea buruienilor prin erbicidari, prasile mecanice/manuale la prasitoare;
  • Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE