George Catean, „atacat” si avizat negativ in Comisiile de Agricultura din Parlament

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

George Catean este propunerea USR pentru functia de ministru al Agriculturii. El a primit aviz negativ din partea alesilor neamului care gestioneaza agricultura.

George Catean a fost audiat, conform procedurii, in Comisiile pentru Agricultura ale Camerei Deputatilor si Senatului. Aici, fosti ministri, membri cu greutate ai partidelor care au condus destinele Romaniei, au lansat atacuri asupra candidatului USR la functia de ministru al Agriculturii.

Nu discutam aici cat de bun sau de prost este programul de guvernare al USR pentru sectorul agricol, ci felul in care s-au comportat alesii neamului. Lipsa experientei politice a lui George Catean s-a vazut, mai ales ca parlamentarii s-au agatat de fiecare declaratie publica a celui care a fost si secretar de stat in MADR.

Reprezentantul AUR aproape ca l-a acuzat pe George Catean de vanzarea fabricilor si uzinelor din vremurile de glorie ale comunismului si a terenurilor agricole catre straini.

Cu modestie, George Catean si-a recunoscut limitele si a lasat deschisa usa pentru dialog. Alesii din Comisii insa parca nu au avut alt scop decat de a-l umili pe tanarul candidat, care, pana una alta, chiar stie ce inseamna sa fii fermier activ.

Spre exemplu, George Catean a punctat corect faptul ca marii latifundiari platesc arende de doi lei catre ADS. Valoarea redeventelor a fost stabilita in alte guvernari, iar contractele au fost semnate pe zeci de ani.

Un alt schimb de replici a avut ca subiect promovarea produselor locale, pe motiv ca supermarketurile nu comercializeaza suficiente produse romanesti. Cel care l-a intrebat pe candidatul la functia de ministru al Agriculturii ce va face pentru ca supermarketurile sa comercializeze mai multe produse romanesti a fost reprezentaul AUR, Ciprian Ciubuc.

Sa nu uitam insa ca Parlamentul este cea mai importanta institutie din Romania, pentru ca are putetrea de a face si desface legi, iar domnul Ciubuc ar putea sa caute sprijinul colegilor pentru sustinerea producatorilor romani, daca chiar doreste acest lucru.

George Catean a raspuns spunand ca la cantina parlamentului, unde preturile sunt derizorii, nu se comercializeaza produse locale, etichetate ca atare. Alesii nu au gasit alt raspuns decat sa arate ca sefia Camerei, asigurata de USR, e responsabila pentru alegerea produselor.

Dar oare un membru al Comisiei nu ar putea insista sa se vanda si produse traditionale la cantina la care mananca aproape gratis parlamentarii?

Mai mult decat atat, lui George Catean i s-a pus cumva in carca si decizia Comisiei Europene de a nu accepta la finantare reabilitarea infrastructurii principale de irigatii.

La final, George Catean a primit cinci voturi „pentru” si 19 voturi „impotriva” pentru emiterea unui aviz favorabil din partea Comisiei pentru Agricultura. Varujan Pambucian, care probabil ca nu a ratat nicio legislatura de la Revolutie incoace, s-a abtinut de la vot. Parlamentarul care reprezinta interesele unor minoritati a declarat ca nici macar nu spune la ce s-a gandit cand a votat, acuzandu-l pe George Catean de gandire feudala. dar s-a abtinut pentru ca asa a decis grupul minoritatilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE