Agrometeo: seceta pedologica la principalele culturi de toamna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agrometeo – in urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces de incalzire, in aproape toata tara.

Nivelul de apa din sol ramane, insa, unul scazut, iar la majoritatea culturilor de toamna este inregistrata seceta moderata sau extrema, se arata in prognoza agrometeo ANM, valabila in intervalul 5-10 decembrie.

Caracteristici meteorologice

Vremea normala de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea regiunilor.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -3…5°C la inceputul intervalului, limite apropiate  de normele climatologice si 0…12°C in ultimele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in cea mai mare parte a tarii.

Citeste si: Vesti bune de la MADR. Incepe depunerea cererilor pentru subventia la motorina

Temperatura maxima a aerului se va situa intre -1…14°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului va oscila intre -5…10°C la nivelul intregii tari, izolat fiind conditii de producere a brumei si a inghetului la sol.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in majoritatea zonelor de cultura, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Crisana si Muntenia, local nordul si centrul Dobrogei, izolat estul Olteniei si nord-vestul Banatului.

Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, in Maramures, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, local sudul si estul Munteniei, sudul, centrul si estul Dobrogei, nordul, sudul  si sud-vestul Transilvaniei, sudul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile agricole se vor desfasura in general normal, in majoritatea regiunilor. De asemenea, in nordul si centrul tarii procesele fiziologice ale plantelor vor fi incetinite si chiar stagnate temporar.

Fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge germinarea (75-100%), rasarirea (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%), precum si infratirea (10-100%).

Rapita se va afla predominant la cresterea aparatului foliar (8-14 frunze), in Muntenia, Dobrogea, Oltenia si Moldova.

In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi se va definitiva ingalbenirea si caderea frunzelor, iar la vita-de-vie se va semnala starea de repaus biologic.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in conditii favorabile, exceptand zilele cu precipitatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE