Agrometeo – care este gradul de dezvoltare la culturile de toamna?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agrometeo: la sfarsitul lunii, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, iar sansele de precipitatii sunt unele ridicate, in aproape toata tara.

Datorita temperaturilor ridicate, procesele de crestere a culturilor de toamna se vor desfasura in mod normal, iar pomii si vita-de-vie vor intra, treptat, intr-un proces de repaus vegetativ, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 25 noiembrie – 1 decembrie.

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -3…9°C in primele zile, valori apropiate de mediile multianuale si 3…14°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C.

Citeste si: Ponea(ANSVSA): peste 20.000 de samsari vand porci si raspandesc pesta porcina

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3…17°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului va oscila intre -9…10°C in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului la sol.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Oltenia, Banat si Maramures, pe suprafete agricole extinse din   Crisana,   Transilvania,    Muntenia si Dobrogea.

Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, local nordul, nord-estul si nord-vestul Munteniei, izolat estul si centrul Transilvaniei, vestul Crisanei, centrul Dobrogei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe fondul temperaturilor mai ridicate din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna se vor desfasura in general normal in cea mai mare parte a zonelor agricole, iar in depresiuni, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente si izolat chiar stagnate temporar.

In functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, orzul si graul de toamna se vor afla la germinare, rasarire si formarea frunzei a treia (10-100%), precum si infratire (10-70%). Starea de vegetatie va fi buna si medie in culturile infiintate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele tardive.

Sub aspect fenologic, la rapita va predomina dezvoltarea aparatului foliar (7-13 frunze), la nivelul intregii tari.

Pomii fructiferi si vita-de-vie vor intra treptat in starea de repaus vegetativ, continuandu-se totodata ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor, in toate plantatiile.

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE