Agrometeo: densitate redusa la grau si orz si aprovizionare buna cu apa la principalele culturi

Facebook
Twitter

Starea de vegetatie la culturile de toamna, se va mentine in repaus vegetativ, iar la majoritatea culturilor de rapita, grau sau orz, semanate in perioada optima, densitatea va fi una scazuta, se arata in prognoza agrometeo ANM.

Potrivit sursei citate, in perioada de referinta, va predomina o vreme normala sub aspect termic, pe intreg teritoriul agricol al tarii, cu o temperatura medie diurna a aerului ce se va incadra intre -9 si 5 grade Celsius, limite apropiate de normele climatologice, in toate zonele de cultura.

La nivel climatologic, in majoritatea regiunilor agricole, temperatura maxima a aerului se va situa intre -7 si 10 grade Celsius, in timp ce minimele vor oscila intre -10 si 0 grade Celsius, mai scazute in zonele depresionare, unde se poate produce inghet la sol.

Citeste si: Cati bani primesc crescatorii de animale in 2022?

Din punct de vedere pluviometric, se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in cea mai mare parte a regiunilor, fiind insotite de intensificari ale vantului. Local, in zonele joase, vor fi conditii de producere a cetei, asociata cu depunere de chiciura.

Conform prognozei de specialitate, in cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Banat, Crisana si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Dobrogea, izolat in sud-estul Moldovei.

De asemenea, in cea mai mare parte a Moldovei, izolat in nordul si in nord-estul Munteniei, precum si in centrul Dobrogei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

„In conditiile agrometeorologice mentionate, la speciile de toamna si pomi-viticole se va mentine repausul vegetativ, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

In general, la culturile de rapita, orz si grau de toamna semanate in perioada optima si bine adaptate la conditiile de pe parcursul iernii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, iar in semanaturile tardive, insuficient calite si nepregatite pentru a rezista la temperaturile scazute, starea de vegetatie va fi in continuare medie si slaba, iar densitatea redusa”, precizeaza specialistii.

Totodata, culturile de orz si grau de toamna isi vor continua rasarirea (80-100%), formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), cu o stare de vegetatie pe ansamblu medie si buna, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive.

In acelasi timp, sub aspect fenologic, rapita infiintata in perioada optima se va afla in faza de infrunzire (7-14 frunze), 1-3 frunze bazale fiind ingalbenite sau uscate partial/total, iar in toate plantatiile pomi-viticole se va inregistra starea de repaus biologic, speciile avand o buna rezistenta la conditiile de iernare.

Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice (araturi, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi etc.) se vor desfasura cu dificultate, indeosebi in zilele cu precipitatii, noteaza ANM.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE