Doua incendii de vegetatie uscata au izbucnit, marti dupa-amiaza, in doua localitati din judetul Prahova, flacarile care s-au extins cu repeziciune din cauza vantului atingand si inaltimi de doi-trei metri.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) informeaza ca 25 de hectare de vegetatie uscata au ars la Boldesti-Scaeni, in cartierul Seciu.
De asemenea, pompierii intervin in continuare pentru lichidarea unui incendiu de vegetatie uscata care a cuprins circa 10 hectare de teren in comuna Gornet, satul Cuib.
Ambele incendii au fost favorizate de viteza vantului, iar flacari de 2-3 metri inaltime s-au dezvoltat cu rapiditate, mai precizeaza ISU Prahova.
Cum prevenim arderile necontrolate de vegetatie uscata
Oficialii ISU reamintesc populatiei ca incendierea vegetatiei uscate este interzisa/
Aceasta poate pune in pericol viata oamenilor, poate distruge habitatul unor animale, poate afecta gospodariile, locuintele, retelele de electricitate, padurile sau culturile agricole.
Regulile generale sunt reglementate de dispozitia generala de aparare impotriva incendiilor pe timpul utilizarii focului deschis la arderea de miristi, vegeratie uscata si resturi vegetale publicata in MO nr.661 din 2008.
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
- conditii meteorologice fara vant;
- colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati incat arderea sa poata fi controlata;
- executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
- desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanenta a arderii;
- stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.
La executarea arderii de vegetatie uscata si a resturilor vegetale in cadrul gospodariei cetatenesti, conditia de la lit. d) nu este obligatorie.
Arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare impotriva incendiilor,
Emiterea permisului se face prin grija primarului de catre seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) sau persoana desemnata in acest sens.
Distrugerea prin ardere a deseurilor, resturilor menajere si vegetatiei uscate se efectueaza cu respectarea prevederilor legii privind protectia mediului.
Aceasta se refera la obligativitatea obtinerii acceptului Agentiei de Protectia Mediului si informarea in prealabil a SVSU in cazul arderii miristilor, stufului sau vegetatiei ierboase.
De asemenea, la interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Citeste si: Cresteri masive a cantitatii de lapte pe care o importam. Majorare cu peste 27% fata de anul trecut
Pe timpul arderii resturilor de vegetatie uscata cetatenii sunt obligati:
- sa mentina focul in perimetrul aprobat si asigurat;
- sa supravegheze permanent zona in care efectueaza arderea resturilor vegetale
- sa asigure dotarea minima cu mijloace de prima interventie;
- sa anunte imediat SVSU al localitatii, primaria si pompierii militari, in situatia in care exista pericolul extinderii focului in afara perimetrului aprobat.
Se excepteaza de la OBTINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL numai executarea arderii vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariei cetatenesti.