Prognoza ANM – variatii de temperaturi, de la o zi la alta. Care sunt minimele?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prognoza ANM – In urmatoarea perioada, temperaturile vor fi oscilante, cu variatii de la o zi la alta. Cu toate ca, in majoritatea regiunilor, vremea se va incalzi, usor, noptile vor fi in continuare marcate de temperaturi ce tind sa coboare sub 0 grade Celsius, se arata in prognoza ANM.

In Banat, in prima saptamana, desi vor fi alternante termice, vremea va fi relativ rece pentru aceasta perioada, indeosebi in timpul noptilor si diminetilor, cu temperaturi maxime, in medie intre 0 si 4 grade si minime ce vor oscila intre -7 si -4 grade Celsius. Dupa 23 ianuarie sunt estimate temperaturi diurne in crestere usoara, de la o medie regionala a valorilor maxime de 0 – 2 grade, pana spre 4 – 6 grade spre finalul lunii, iar temperaturile minime vor fi, in medie, intre -5 si -2 grade. Vor fi precipitatii la inceputul intervalului, dar temporar, cu o probabilitate destul de ridicata in zilele de 20 si 21 ianuarie si dupa data de 27 ianuarie.

In Crisana, valorile termice se vor mentine sub mediile multianuale in perioada 17 – 23 ianuarie, cand la nivelul regiunii vor fi maxime intre -1 si 3 grade si minime intre -8 si -4 grade. Spre
finalul lunii ianuarie se va reveni la un regim termic, in general apropiat de normal, respectiv, o medie a maximelor de 2 – 4 grade si minime, in medie, de la -5 la -2 grade. Precipitatii vor fi la inceputul intervalului, dar temporar si cu o probabilitate destul de ridicata in zilele de 20 si 21 ianuarie si dupa data de 27 ianuarie.

In Transilvania, in perioada 17 – 23 ianuarie, vremea va continua sa fie rece, local geroasa in unele nopti, astfel ca temperaturile maxime se vor mentine preponderent negative, in medie, cuprinse intre -3 si 2 grade, iar minimele se vor situa intre -11 si -6 grade. In ultima saptamana din ianuarie valorile termice se vor situa in jurul mediilor multianuale, ceea ce inseamna o medie a maximelor de 0 – 2 grade, si a minimelor intre -8 si -5 grade. La inceputul intervalului se vor inregistra precipitatii, dar temporar si cu o probabilitate destul de ridicata in zilele de 20 si 21 ianuarie si dupa data de 27 ianuarie.

Citeste si: MADR: au inceput dezbaterile pentru o serie de masuri de sprijin importante

In Maramures, pana in 23 ianuarie, vremea va continua sa fie rece pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime preponderent negative (intre -3 grade si 1 grad) si ger in unele nopti (minime ce vor oscila intre -10 si -5 grade). In ultima saptamana din ianuarie se va reveni la un regim termic, in general apropiat de normal, respectiv o medie a maximelor de 0 – 2 grade si minime, in medie, incadrate intre -7 si -4 grade Celsius. Temporar se vor semnala precipitatii, cu o probabilitate mai mare in prima zi a intervalului, in zilele de 20 si 21 ianuarie si dupa data de 27 ianuarie.

In zona Moldovei, in prima saptamana de prognoza, la nivelul regiunii, in 17 si 20 ianuarie se vor atinge maxime de 5 – 6 grade, iar in restul zilelor, acestea se vor situa intre -2 si 2 grade. Dupa 23 ianuarie sunt estimate temperaturi diurne in crestere usoara, ce vor atinge 3 – 4 grade, spre finalul lunii. Temperaturile minime vor fi, in medie, cuprinse intre -5 si -2 grade, valori mai scazute, de la -8 la -6 grade, fiind posibile in zilele de 22 si 23 ianuarie. Pe parcursul celor doua saptamani, precipitatiile vor fi slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi relativ ridicata in cea mai mare parte a intervalului.

In Dobrogea, in zilele de 17 si 20 ianuarie se vor atinge maxime de 6 – 7 grade Celsius si minime in jurul valorii de 0 grade. Cu toate acestea, vor fi si zile in care valorile termice se vor apropia de normal, cu maxime in medie de 0 – 3 grade, respectiv minime intre -5 si -2 grade. Dupa data de 23 ianuarie sunt estimate temperaturi diurne in crestere usoara, ce vor atinge 5 – 6 grade spre finalul lunii, iar minimele se vor mentine la o medie de -2 grade. Pe parcursul celor doua saptamani, precipitatiile vor fi deficitare, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai mare in zilele de 17 si 18 ianuarie, precum si in perioada 21 – 25 ianuarie.

In Muntenia, in prima saptamana vor alterna zilele in care vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit, respectiv in 17 si 20 ianuarie, cand se vor atinge maxime de 6 – 8 grade si minime in jurul valorii de -2 grade. De asemenea, vor fi si zile in care valorile termice se vor apropia de normal (maxime in medie de 1 – 3 grade si minime intre -7 si -4 grade). Dupa 23 ianuarie sunt estimate temperaturi maxime, in medie, de 4 – 6 grade si minime in jurul valorii de -4 grade, ce vor caracteriza un regim termic peste normalul perioadei. Pe parcursul celor doua saptamani, precipitatiile se vor mentine deficitare.

In Oltenia, regimul termic va fi caracterizat de alternante termice semnificative in perioada 17 – 23 ianuarie, cand la nivelul regiunii maximele vor oscila intre 1 grad si 8 grade, iar minimele intre -7 si -2 grade. Pentru ultima saptamana a lunii ianuarie sunt estimate temperaturi peste mediile multianuale, maxime in medie de 5 – 6 grade si minime ce se vor situa in jurul valorii de -4 grade Celsius. Pe durata urmatoarelor doua saptamani de prognoza precipitatiile se vor mentine deficitare.

La munte, in perioada 17 – 23 ianuarie, vremea va fi deosebit de rece, geroasa indeosebi in timpul noptilor si al diminetilor. Maximele termice la nivelul zonei vor oscila intre -11 si -5 grade, iar minimele se vor situa, in medie, intre -15 si -9 grade Celsius. In ultima saptamana din ianuarie se va reveni la un regim termic in general apropiat de normal, respectiv cu o medie a maximelor ce va oscila intre -6 si -4 grade, dar si a minimelor in jurul valorii de -10 grade. Temporar, se vor semnala precipitatii, cu o probabilitate mai mare in prima zi a intervalului, cand izolat cantitatile de apa vor fi insemnate in zilele de 20 si 21 ianuarie si dupa data de 27 ianuarie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE