ANSVSA: amenzi pentru apicultorii care nu respecta aceste reguli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Intr-un proiect de act normativ, ANSVSA impune noi reguli pentru apicultori, dar si sanctiuni severe pentru cei care nu se vor conforma cu noile reguli.

Urmatoarele fapte, savarsite de operatori, constituie contraventii la normele sanitar – veterinare privind inregistrarea, autorizarea unitatilor, precum si a celor referitoare la trasabilitatea si circulatia speciilor de animale aflate in proprietatea sau responsabilitatea lor si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

a) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele juridice:

 1. nerespectarea privind notificarea autoritatilor competente in vederea autorizarii/inegistrarii unitatilor precum si functionarea unitatilor fara autorizare/inregistrare sanitar – veterinara;
 2. efectuarea de extinderi ale unitatilor supuse autorizarii/inregistrarii sanitar – veterinare, schimbarea activitatii pentru care unitatea a fost inregistrata/autorizata sau reamenajarea acesteia, fara a fi notificate, in vederea reautorizarii/reinregistrarii de catre autoritatea competenta;
 3. neanuntarea/nenotificarea autoritatii sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor cu privire la modificarea adresei sediului social in cazul unitatilor autorizate/inregistrate sanitar – veterinar.
 4. transportul stupilor de albine in alte localitati, fara documente sanitar – veterinare, precum si neanuntarea autoritatii sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor competente si a consiliului local cu privire la amplasarea stupinei in teritoriu.

b) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele juridice:

 1. nerespectarea obligatiilor privind mentinerea conditiilor de autorizare a unitatilor;
 2. nerespectarea obligatiilor privind mentinerea conditiilor de inregistrare a unitatilor;

c) cu amenda de la 600 lei la 1.200 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele juridice:

 1. nerespectarea obligatiilor privind tinerea evidentelor pentru unitatile aflate in responsabilitatea lor;
 2. nerespectarea prevederilor referitoare la tinerea evidentelor pentru animalele si materialul germinativ aflate in proprietatea sau responsabilitatea lor;

d) cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 4.000 lei la 10.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele juridice, nerespectarea normelor sanitar – veterinare privind trasabilitatea animalelor detinute si a materialului germinativ;

e) cu amenda de la 800 lei la 2.000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 1.200 lei la 10.0000 lei, in cazul faptelor savarsite de persoanele juridice:

 1. nerespectarea obligatiilor privind cerintele generale si specifice pentru circulatia animalelor detinute si a materialului germinativ;
 2. nerespectarea obligatiilor privind notificarea circulatiei animalelor detinute si a materialului germinativ catre alte state membre si tari terte;
 3. nerespectarea obligatiilor privind certificarea sanatatii animalelor detinute si a materialului germinativ;
 4. nerespectarea obligatiilor privind circulatia animalelor salbatice detinute si a materialului germinativ.

Citeste si: MADR: au inceput dezbaterile pentru o serie de masuri de sprijin importante

(2) Contraventiile prevazute la art. 18 lit. b), c) si e) se sanctioneaza, pe langa amenda, cu sanctiunea complementara constand in suspendarea activitatii pana la remedierea deficientei, pentru o perioada de un trimestru, in conditiile in care fapta/faptele sunt savarsite a doua oara in decurs de 6 luni de la aplicarea ultimei amenzi.

(3) Contraventiile prevazute la art. 18 lit.

d) in cazul faptelor savarsite se sanctioneaza, pe langa amenda, cu sanctiunea complementara constand in interzicerea desfasurarii activitatii si sesizarea de indata a organelor de urmarire penala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE