MADR: au inceput dezbaterile pentru o serie de masuri de sprijin importante

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fisele de interventie pentru cateva masuri de sprijin importante, precum instalarea tinerilor fermieri, infiintarea grupurilor de producatori si investitiile in domeniul agricol din PNS au fost supuse dezbaterii, coordonate de MADR.

Cu o participare de aproximativ 100 de persoane – reprezentanti ai asociatiilor si federatiilor de agricultori, impreuna cu toti cei implicati in implementarea viitoarei PAC, din cadrul MADR si din institutiile din subordine cu atributii in domeniu, dezbaterea a dat ocazia clarificarii unor aspecte asteptate de catre fermieri.

Instalarea tinerilor fermieri este o masura care a suscitat foarte mult interes si consider ca ar fi putut avea rezultate mai bune, din punct de vedere al mentinerii acestora in activitate si al continuarii dezvoltarii fermelor.

Citeste si: Ministrul Chesnoiu: taxarea inversa la cereale va fi prelungita

De aceea, ne dorim sa corectam ce nu a functionat si sa oferim un sprijin deplin pentru noua generatie de tineri fermieri, care se vor instala in satele romanesti, in acele domenii si sectoare cu potential ridicat in activitatea agricola din tara noastra.

Ne-am propus ca aceasta noua generatie de fermieri sa treaca de la instalare catre dezvoltarea fermei in exercitiul financiar urmator – 2027-2034 -, sa capete suficienta forta pentru a avea viabilitatea si rezistenta necesare pe piata, intr-un mediu concurential cu tot mai multe provocari”, a subliniat ministrul CHESNOIU.

Referitor la instalarea tinerilor fermieri, principalele modificari au in vedere o simplificare a conditiilor de acordare a sprijinului, alocari distincte pentru zona montana si pentru agricultura ecologica si stabilirea sectoarelor prioritare: zootehnic, legume-fructe si cartofi, in cadrul principiilor de selectie.

Consultarea online a oferit reprezentantilor tinerilor fermieri posibilitatea de a fi pro-activi si de a contribui la elaborarea unui PNS care sa reflecte nevoile mediului rural din Romania si care sa favorizeze directionarea fondurilor catre nevoile reale ale tinerilor fermieri si ale asociatiilor si grupurilor de producatori.

Discutiile care au au vizat masurile de investitii si alte interventii in domeniul agricol au fost axate pe  cresterea eficientei energetice prin producerea de energie din surse regenerabile, la nivelul fermei, consolidarea exploatatiilor tinerilor fermieri, investitiile in exploatatiile legumicole, zootehnice si pomicole, precum si conditionarea si depozitarea cartofului.

Am decis simplificarea conditiilor de accesare a fondurilor disponibile prin Planul National Strategic 2023-2027, pentru a facilita accesul fermierilor la finantare.

Ne dorim sa dezvoltam afaceri durabile in agricultura si de aceea vor fi prioritizate proiectele care vor demonstra caracterul sustenabil al investitiilor.

Construim impreuna reguli clare, dar cat mai simple, pentru a sprijini cu adevarat dezvoltarea agriculturii romanesti”, a subliniat ministrul CHESNOIU.

La consultari au mai participat: Sorin MOISE – secretar de stat, Daniela REBEGA – director general al AMPNDR, Cristiana CONSTANTINESCU – director in cadrul AFIR, Andreea AGRIGOROAEEI – director AMPNDR, precum si reprezentanti ai APIA, AFIR, ANZM.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE