Ministrul Chesnoiu: taxarea inversa la cereale va fi prelungita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Taxarea inversa la cereale ar putea fi prelungita si dupa luna iunie 2022, avand in vedere efectele pozitive produse de aceasta masura, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Subiectul a fost discutat vineri de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, si ministrul Finantelor, Adrian Caciu, care au avut o intalnire de lucru, la sediul MADR, referitoare la pachetul de masuri pentru sprijinirea agriculturii si industriei alimentare.

In cadrul discutiilor au fost analizate solutii pentru diminuarea impactului preturilor la energie electrica si gaze naturale pentru producatorii agricoli si cei din industria alimentara, fiind avute in vedere compensarea bonusului de cogenerare si a costului pentru certificatele verzi, in privinta energiei electrice, dar si un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale, se mentioneaza in comunicatul transmis de minister.

Citeste si: APIA, noutati despre platile destinate crescatorilor de animale

Ministrul Agriculturii a anuntat ca in cursul acestei zile au fost lansate pe circuitul de avizare interministeriala mai multe acte normative.

Acestea vizeaza instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi, aprobarea programului de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2022, precum si actul normativ privind organismele de certificare ecologica.

Potrivit sursei citate, o alta tema importanta pe care cei doi oficiali au abordat-o in cadrul discutiei a facut referire la Pachetul de masuri privind finantarea agriculturii si industriei alimentare romanesti, prin care se propune acordarea de garantii si masuri de creditare pentru capital de lucru;
refinantarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor; retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare; cofinantarea programelor de asigurare a independentei energetice a fermei; operationalizarea si functionarea Casei Romane de Comert Agroalimentar Unirea pentru a raspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.

“Prin masurile pe care le demaram, ne dorim sa sprijinim agricultura si industria alimentara si sa crestem ponderea acesteia in Produsul Intern Brut.

Identificam cele mai bune solutii pentru sprijinirea producatorilor agricoli si unitatilor din industria alimentara, in contextul cresterii preturilor la energie electrica si gaze naturale.

Vom propune in Executiv un pachet coerent de masuri, care sa fie aplicat rapid si eficient.

Pe termen mediu si lung, trebuie sa avem in vedere ca productia vegetala sa fie integrata in zona de procesare, astfel incat sa obtinem cat mai multe produse finite, alimente de care piata romaneasca are nevoie.

Sunt un sustinator al integrarii gospodariei taranesti in lantul comercial, astfel incat produsele noastre autentice sa ajunga la cat mai multi consumatori”, a declarat Adrian Chesnoiu.

La randul sau, ministrul Finantelor a afirmat ca sprijinirea industriei agroalimentare trebuie sa devina o prioritate, pentru a creste competitivitatea si performanta intr-un domeniu extrem de important pentru Romania.

“Numai prin programe realiste, cu tinte clare, vom putea reduce importurile si, in acelasi timp, sa crestem intr-un ritm accelerat oferta, cu un impact pozitiv asupra deficitului balantei comerciale cu produse agroalimentare.

Agricultorii romani trebuie stimulati sa produca bunuri cu valoare adaugata mai mare, de aceea, pentru Ministerul Finantelor, agricultura este o prioritate in strategia de finantare pentru acest an, fie ca vorbim de bani publici sau de fonduri europene”, a spus in cadrul intalnirii Adrian Caciu.

Acesta a propus constituirea unui grup de lucru “e-transport”, prin care transporturile de bunuri de pe teritoriul Romaniei vor fi monitorizate printr-un nou sistem electronic national, masura cu impact in reducerea evaziunii fiscale pentru domeniul legume-fructe.

Nu in ultimul rand, cei doi oficiali au agreat ca in cel mai scurt timp sa demareze un program de colaborare interinstitutionala, implicand Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Finantelor, Ministerul Administratiei si Internelor (IGPR), Autoritatea Nationala a Vamilor, Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Nationala Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – care sa genereze actiuni de control incrucisate pentru verificarea respectarii legislatiei in domeniul comertului cu legume-fructe si produse agroalimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE